Hvordan få råd til en ny bil?

REKLAME – Gjesteinnlegg

Ønsker du en ny bil, men er usikker på hvordan du skal håndtere økonomien? Vi gir deg noen gode råd om hvordan du får råd til en ny bil.

Dato 10.02.2022 @ 14:32

Når du skal kjøpe ny bil, er det ulike muligheter for betaling. Du kan enten betale for din nye bil kontant, øke ditt eksisterende boliglån eller ta opp et nytt billån. Hvilken løsning som passer deg best, avhenger av din privatøkonomi og selvfølgelig hvilken bil du ønsker å kjøpe. La oss se på de tre alternativene.

 

Kjøp en bil kontant

Skal du kjøpe den nye bilen din kontant, krever det som regel at du sparer først. Det er store fordeler med å kjøpe den nye bilen kontant, blant annet at du selvfølgelig sparer på renter og avdrag som du får når du tar opp lån. En av ulempene er at du ikke nødvendigvis kan kjøpe akkurat den bilen du ønsker, da du da må spare mer. En annen ulempe er at verdien på en bil synker hvert år, derfor regnes ikke en bil som en god og langsiktig investering.

Du kan derfor vurdere et av de andre alternativene, og da kan du med fordel investere pengene dine i enten aksjer, eiendom eller andre bedre og mer langsiktige investeringsmuligheter. På denne måten kan du både kjøpe den bilen du ønsker og samtidig investere.

 

Ta opp et nytt billån

Å ta opp et nytt billån kan i mange tilfeller lønne seg bedre enn vårt tredje alternativ, som er å øke boliglånet. En av fordelene med å ta opp et nytt billån er at du får svar på søket ditt og pengene utbetales mye raskere enn om du øker boliglånet. En annen fordel er at du får et lån som er skreddersydd for å bli tatt opp for å bare kjøpe bil. Du kan lese mer om og sammenligne ulike billån hos Zensum.

Når du tar opp et billån kan du velge å pantsette noe for lånet. Du kan blant annet bruk huset ditt som sikkerhet, og du vil derfor få et billån med sikkerhet. Velger du denne løsningen vil du typisk også få de beste rentene.

Det kan også være relativt billig å ta opp et nytt billån, avhengig av hvilken bil du ønsker å kjøpe og hvor lang nedbetalingstid du velger. I tillegg kan du gjøre det enda billigere ved å velge et grønt billån.

 

Grønt billån

Det finnes også ulike typer billån, og en av de beste løsningene er et grønt billån, som passer for miljøvennlige biler. Hvis du ønsker å kjøpe en miljøvennlig bil, som for eksempel en elbil, kan du med et grønt billån få lavere renter og lavere kostnader enn du gjør med et vanlig billån.

 

Kaskofritt billån

Med et kaskofritt billån kan forsikringskostnadene dine bli lavere, for da har du kun en ansvarsforsikring på bilen. Renten på et kaskofritt billån vil imidlertid være høyere enn på et vanlig billån. I tillegg må du også være klar over om totalkostnaden for lån og forsikring blir lavere enn om du velger et vanlig lån med kaskoforsikring.

Hvis du ikke har kaskoforsikring, så dekkes ikke skader på egen bil og du må derfor betale skaden selv.

 

Øk boliglånet ditt

Det tredje alternativet til å ha råd til en ny bil er å øke ditt eksisterende boliglån. Så hvis du allerede har et boliglån, kan du bruke dette til å finansiere billånet ditt. En ekstra fordel med dette er at du da kan samle lånene dine på ett sted, noe som både gjør det lettere å se, men også gir deg bedre renter.

Velger du dette alternativet, husk imidlertid at du må holde ditt innenfor 75% av låneverdien, for ikke å få høyere rente på lånet. For ikke å betale ned bilen for lenge må du også huske å endre nedbetalingstid og terminbeløp. Zensum kan hjelpe deg med å få satt opp lånene dine riktig.