Dette bør du tenke på når du skal leie bil

REKLAME – Gjesteinnlegg

Her er en god huskeliste for deg som skal leie bil. Den inneholder det meste du bør tenke på for å få en ukomplisert og behagelig leieopplevelse.

Dato 28.03.2024 @ 12:07

Å leie bil kan være en praktisk og komfortabel måte å komme seg rundt på, enten du skal på ferie, besøk i en annen by eller trenger en bil for en kortere periode. Men det er lurt å være forberedt før du setter deg bak rattet for å unngå ubehagelige overraskelser.

Denne guiden gir deg en god innføring i hva du bør tenke på før kjøreturen starter, mens den pågår og når den er over.

 

Bestilling av leiebil

Litt planlegging hjelper deg med å få mest mulig ut av leiebilen.

Spør deg selv hvor stor bil du trenger. Tenk over hvor du skal kjøre hen også. Skal du utforske vulkaner på Island for eksempel, nytter det ikke med en bil i kompaktklassen. Her bør du ha en sterk firehjulstrekker.

Andre ting å tenke på når du planlegger:

  • Plass til bagasje
  • Automatgir eller manuelt gir
  • Antall passasjerer som skal sitte på

Er dere 5 voksne som skal ture rundt i bil i flere dager eller uker, er det klokt å huske at de minste bilene kan ha begrenset med benplass bak, for eksempel.

 

Kostbart ekstrautstyr

Barnestoler, skistativ og lignende er normalt ikke inkludert i leieprisen. Det kan hende du må betale en høy pris for dette.

Før du bestiller tilleggsutstyr til bilen, bør du sjekke pris og hva du kan ha med selv. Det kan spare deg for mye penger.

 

Sjekk utenlandske førerkortkrav

Skal du leie bil i utlandet, kan det hende at du må ha et internasjonalt førerkort. Dette er en oversatt versjon av det norske førerkortet ditt.

Du kan sjekke om du trenger et slikt førerkort på Naf.no. Her kan du også bestille internasjonale førerkort.

 

Sammenlign leiepriser

Å leie bil hos det dyreste utleieselskapet kontra det billigste kan koste deg mange tusen kroner ekstra hver uke.

Det finnes en rekke sammenligningstjenester på nettet som hjelper deg med å sammenligne priser på leiebil. Bruk disse for hva de er verdt.

Er dere flere som skal dele på sjåførrollen?

Husk å legge inn riktig antall ekstrasjåfører når du sammenligner priser. Mange bilutleiere krever at du betaler for mer enn én sjåfør.

 

Unngå flyplassfellen

I storbyer med en flyplass i nærheten, er det vanlig at de store utleierne har utleiekontorer både på flyplassen og inne i byen.

Leiebilene kan ofte være billigere inne i byen enn på flyplassen. Prisforskjellen kan være så stor at du sparer penger selv om du må ta buss eller tog inn til sentrum.

 

Lokale utleiere er ofte billigere enn kjedene

Store utleiere som Avis, Hertz og Sixt finnes så å si over hele kloden. De deler ofte leiebilmarkedet med lokale utleiere i mange av storbyene.

De lokale utleieselskapene er ofte billigere enn kjedene.

Bare pass på å gjøre grundig research på nettet før du bestiller bil hos mindre kjente utleiere. Sjekk hvilke tilbakemeldinger tidligere kunder har delt.

 

Bestill i god tid

Leiebilmarkedet er i høy grad styrt av tilbud og etterspørsel. Og i høysesonger, slik som sommerferien, er etterspørselen skyhøy.

Dette fører til to ting:

  1. Det kan være vanskelig å få tak i bil
  2. Får du først tak i bil, kan den koste skjorta

Derfor er det lurt å være ute i god tid. Vet du allerede i februar at du trenger leiebil i juli, er det ingenting å vente med: Bestill bilen umiddelbart.

Utvalget av biler er større jo lenger unna høysesongene du bestiller. Prisene er også tilsvarende lavere.

 

Kredittkort kan gi deg billigere leiebil

En rekke kredittkort inkluderer rabatter på 10–20 % på leiebil. Mange kort har også gratis egenandelsforsikring, som gjør at du slipper å betale egenandelen hvis det skjer noe med bilen du leier.

Les mer om hvorfor et kredittkort er fordelaktig når du leier bil.

 

Når du henter leiebilen

Å hente ut en leiebil er ukomplisert.

Bare husk å ha med førerkort og betalingskort. Det er ikke uvanlig at du må betale et depositum når du henter bilen. Størrelsen på dette kan variere etter hvor lenge du skal ha bilen.

Betaler du med kredittkort, slipper du at depositumet trekkes fra bankkontoen din.

Det er også lurt å beregne god tid når du møter opp hos utleieren. I høysesonger kan det være lange køer av mennesker som er ute i samme ærend som deg selv.

 

Gå over bilen før du kjører

Du får vanligvis med deg skadeskjema når du henter bilen. Her skal alle eksisterende skader være merket.

Gå over bilen før du kjører og sjekk at skjemaet stemmer. Ta gjerne bilder eller video av bilen også. Oppdager du skader som ikke er registrert på skjemaet, er det best å varsle utleieren før du drar.

 

Selve kjøreturen

De fleste leiebilene har brikker for bompassering og ferger. Utleieren trekker kostnadene for dette fra kortet du betalte leiebilen med.

Du er også ansvarlig for parkeringsgebyr og bøter. Du kan enten bli belastet direkte eller via utleiefirmaet.

 

Lær deg utenlandske trafikkregler

Skal du kjøre utenfor Norges grenser, er det lurt å sjekke hvilke trafikkregler som gjelder i landet du besøker. Det kan nemlig være store forskjeller på norske og utenlandske veilover.

Her er noen eksempler:

  • Det er forbudt å drikke eller spise mens du kjører på Kypros
  • I Romania kan du bli stoppet av politiet hvis bilen er for skitten
  • I USA må biler i alle kjøreretninger stoppe for skolebusser når barn går på eller av

 

Sjekk kjørekulturen på nettet

Norge er et av de tryggeste landene å kjøre bil i. Derfor kan møtet med trafikkulturen i andre land bli et lite sjokk for norske leiebilkunder.

Det kan lønne seg å sjekke hva nettet sier om bilkjøring i utlandet.

Spesielt Reddit og store diskusjonsforum for reiser har utallige tips om hva du bør tenke på som sjåfør i et fremmed land.

 

Når du skal levere bilen

Du slipper vanligvis å rengjøre bilen selv når du leverer den. Men det kan være greit å rydde ut det verste avfallet.

I tillegg må du huske å finkjemme bilen for eiendelene dine slik at du ikke glemmer dem.

 

Fyll opp tanken

Mange bilutleiere belaster deg med et gebyr hvis du ikke fyller opp drivstofftanken før du leverer bilen. I tillegg må du så klart betale for drivstoffet.

 

Dokumenter innleveringen

Aller helst bør du be en av de ansatte i bilutleieselskapet om å gå over bilen sammen med deg når du leverer den. Dermed blir du ikke belastet for skader som oppstår fra at du leverer til at en ny kunde overtar bilen.

Mange av de store utleierne har ikke nok mannskaper til at dette lar seg gjøre. I stedet kan du fotografere bilen eller gjøre et videoopptak.

 

Følg med på depositumet

Det skal ikke gå mange dager fra at du leverer bilen til at du får tilbake depositumet.

Vær oppmerksom på at bompenger og andre utgifter kan bli trukket fra, slik at beløpet er mindre enn hva du betalte. Utleieren skal sende deg en egen kvittering på hvilke kostnader som er fratrukket.

Har det gått noen dager uten at du har fått depositumet, bør du kontakte utleieren og etterlyse det.

 

Bonustips

Du skal få med deg noen bonustips på tampen:

  • Skaff deg en reiseforsikring – Reiseforsikringen kan gi deg dekning ved uhell eller tyveri. Vær oppmerksom på at en rekke kredittkort inkluderer gratis reise- og avbestillingsforsikring.
  • Meld deg inn i fordelsprogrammer – Mange bilutleieselskaper har fordelsprogrammer. Melder du deg inn her, kan du få rabatter og andre fordeler for kjøreturene dine.
  • Last ned leiebilselskapenes apper – Mange utleiere har egne apper du kan laste ned. Disse gjør det enklere å håndtere leieforholdet.