Test av Hyundai Kona Electric (juli 2020)

Hyundai Kona Electric produseres nå i Tsjekkia, har nye dekk fra Michelin som gir 40 km ekstra rekkevidde, og hengerfeste!

Dato 19.07.2020 @ 17:34

Vi har naturligvis testet Hyundai Kona Electric før, den introduksjonstesten kan du se ved å klikke her.

En av fordelene med produksjon av Hyundai Kona Electric i Tsjekkia er at produksjonskapasiteten øker betraktelig, dermed reduseres ventetid.

Kortere transport reduserer ventetid ytterligere, så nå har det blitt mer normale leveringstider for Hyundai Kona.

Hyundai har også fått muligheter for hengerfeste, og man kan trekke inntil 300kg bakpå kula. Vi ville teste om det kunne ha noen praktiske funksjoner, eller om det bare er tull å ha.

Det er ikke gjort noe med batterier eller motor, men nye Michelin Primacy 4 sommerdekk skal kunne gi omlag 40km ekstra rekkevidde.
Dette gjelder jo da ikke for vinterdekkene man har på bilen, men man kan jo velge noen med lav rullemotstand.

Dette er noe NAF allerede har fått testet ut i den store elbiltesten, og vi fikk det bekreftet i en av våre tester.

Nye farger  har dukket opp, og andre har blitt borte nå som bilen produseres i Europa.

De nye fargene er Polar White, Engine Red, Stellar Blue som testbilen hadde, Sunset Red, Phantom Black og Platinum Silver.
Fargene man viderefører er Chalk White, Dark Knight og Ceramic Blue.

Alle Hyundai Kona Eletric som leveres til Norge nå fremover vil være produsert i Tsjekkia.

Hyundai Kona er en crossover, og den er kompakt. Den er også den eneste som kan måle seg med elbiler fra Tesla når det gjelder lavt forbruk og lang rekkevidde.

Sprek er den også, med sine 204hk og 395NM, spesielt i sportsmodus.

I videoklippet over er det litt bevegelige bilder av bilen, og en del tanker under kjøring som deles.

Forsetene opplever vi som komfortable, men man kan ikke forlenge sitteputens lengde, og det er ingen lagringsmulighet for setets posisjon.
Dersom man går rett fra setet i en Hyundai Kona til setet i en Kia e-Niro vil man kanskje som oss oppleve at setet i e-Niro er hakket mer komfortabelt.

Legg også merke til at midtkonsollen er delt i 2 etasjer, med ladeplasser i underetasjen.

Førermiljøet er ryddig og greit, og man finner seg lett til rette her. Logisk og brukervennlig.

Med både varme og kjøling i skinnsetene blir de fort et logisk valg selv om det er ekstrautstyr. Rattet er også oppvarmet, noe man setter pris på når det er kaldt ute.

Du kan selv bestemme hvilke Widgeter du vil ha synlig på «hjem-skjermen».
Veldig bra at man kan få god informasjon om batteriet og forbruket.

Bluelink appstyring har også kommet til Kona Electric, men det testet vi ikke ut i praksis.

Man kan også få opp forbruket fordelt på kjøring, klima, elektronikk og batterivedlikehold – man kan bruke det store batteriet til å bedre vedlikeholde 12V batteriet.

Head-up display i plastplate er jeg litt begrenset begeistret for, jeg liker mye bedre head-up display i frontruta, men det er jo kjekt å ha.

Man kan jo undre seg over bilens navigasjon, som kan fortelle meg at jeg har kø i vente på veien foran meg, men som ikke klarer å vite at en del av E-18 faktisk åpnet helst i starten av desember 2019.

Dette er ikke noe Hyundai på noen måte er alene om, det gjelder de fleste biler på markedet.

Navigasjonen er ellers meget god, og spesielt artig i byer med 3D-visning av spesielle bygninger.

Ryggekameraet går inn i kategorien «ganske bra», som betyr at det finnes bedre der ute, men det er en del flere som er dårligere i bildekvaliteten.

Baksetene må kunne betegnes som helt ok til folk som er en del kortere enn meg. Jeg er 184cm og ganske romslig bygget.

Barna mine syntes det var kjedelig å ikke kunne lade der bak, og på en halvannen times tur syntes de det var litt trangt til 3 baki der.

Når forsetet er stilt inn på meg selv, så blir kneplassen noe fraværende.

Hodet går oppi taket, så jeg ville vel anbefalt en høyde under 180cm på de som skal sitte bak.

332 liters baggasjerom kan suppleres med takboks og henger, for det er liten tvil om at det er et lite bagasjerom dersom man skal ha med seg en del saker og ting.

Vi tok turen til Arilds Motorsenter der vi fikk låne en 180kg tung Gaupen Henger med bremser. Det gir 120 kg nyttelast i hengeren ettersom bilen maksimalt skal trekke med seg 300kg.

Ett typisk bruksområde vil kunne være å kjøre avfall fra hagen til din nærmeste miljøstasjon for avfall.

Der kan man få levert sitt hageavfall uten kostnad, og det kan jo være kjekt flere ganger i året.

Det undret oss noe at rygge-varsligen ikke ble «slått av» når hengeren var påkoblet bilen, det er jo noe de fleste biler fikser automatisk.

Trenger man masse pipelyd når man rygger med henger? Nei, man gjør vel strengt tatt ikke det.

Man kan jo også se for seg at man vil hente hvitevarer eller brunevarer eller andre store saker og ting som man ikke får så god plass til inni bilen.

Eller at man setter et kapell på hengeren og bruker den til bagasje på ferieturen.

Foto: SB Automotive

 

Ettersom man kan ha et skikkelig hengerfeste bakpå Hyundai Kona Electric, så kan man også ha skikkelige sykkelfester bakpå bilen.

Foto: SB Automotive

 

Her finnes det mange leverandører, og vi bare testet en som vi hadde hjemme, men dette med sykler med på tur er en sentral grunn til at mange ønsker seg hengerfeste også på elbilen sin.

Vi testet naturligvis en runde i forbruksløypa vår med og uten henger for å se på hva som skjedde med forbruket dersom man dro på en 180kg tung henger på turen.

Med henger var forbruket ved IKEA på 17,9 kWt/100km, og uten 12,5 kWt/100km – tilbake i Grimstad var forbruket med henger på 16,4 kWt/100km og uten på 11,6 kWt/100km.

Dersom hengeren hadde veid mer enn 180kg ville forbruket økt med mer enn de omlag 5 kWt/100km som var økningen her.

Man kjente ikke noe til at man hadde noe så lett bakom en Hyundai Kona Electric.

Ruta går fra Grimstad sentrum, på RV420 til IKEA og på motorveien tilbake – her naturligvis med cruise i 80 både med og uten henger.

Samme testruta uten henger, men i 100 km/t på motorveien tilbake til Grimstad gav et sluttrestultat på 12,7 kWt/100km.

Den nevnte halvannen times turen gikk til Underøy ved Lindesnes. Med 5 personer i bilen landet forbruket på 13,1 kWt/100km.

Etter de 105km kjørt var det 81% igjen på batteriet og en anslått resterende rekkevidde på 382km.

Vi testet også å kjøre fra Grimstad til Oslo med cruisekontrollen i fartsgrensa de omlag 272km, mye 110 km/t på denne strekningen nå, men også noen partier med 80/90/100 km/t.

Forbruket med 1 i bilen landet da på 14,9 kWt/100km. Det var igjen 40% på batteriet, og anslått resterende rekkevidde var på 177km.

Vi ladet i all hovedsak på laderen hjemme, og tanken var full neste morgen.

Ettersom det ikke har skjedd noe med bilens ladehastighet, så testet vi heller ikke lading på hurtiglader ut over å lade under en liten dopause fordi det var gratis lading på den nye Circle K ved Bamble den dagen vi var forbi.

Ettersom det vrimler med ladetester på nett har ikke vi laget en egen, men kort oppsummert finnes det elbiler som lader en del raskere enn Hyundai Kona Electric, og mange som lader saktere. Som regel trenger man ikke lade så mye for å «komme fram» ettersom man som regel starter turen med ganske fullt batteri.

Hyundai Kona Electric har lavt forbruk, er på pallen bakom Tesla Model S long range og Tesla Model 3 Long Range når det gjelder praktisk rekkevidde, er godt utstyrt (avhenger av utstyrsnivået man velger), har priser fra 354 900 til 425 900. Den jeg hadde valgt hadde ikke hatt 3-fas, det har jeg ikke bruk for, den hadde heller ikke hatt soltak men eller ellers en Premium med skinn, og koster da 410 900. Så kommer jo hengerfestet og vinterhjul på toppen, samt ev lakkfarge.

Så blir det jo et spørsmål om man nærmer seg litt for mye prismessig i forhold til Tesla Model 3 og Polestar 2 til at folk faktisk går for en Hyundai Kona Electric?

Kona Electric er ikke fri for utvendig støy inn i kupéen, der har de litt å jobbe med. Jeg skulle også gjerne kunne ta føreresetet omlag 1,5 cm lenger ned enn det som er mulig.

Plassen er jo som den er, men det er vel i korte trekk det jeg kan se på som utfordringer med denne bilen som nå har blitt mer praktisk og har fått mer rekkevidde på sommeren enn den hadde før.

Takk til Hyundai Motor Norway for lånet av Hyundai Kona Electric!

Annonse