En av de viktigste delene av denne prosessen er å sende penger til selgeren på en trygg og kostnadseffektiv måte.
I denne artikkelen ser vi nærmere på to vanlige metoder for pengeoverføring: SEPA-betalinger og Wise (tidligere TransferWise). Vi vil også dekke moms og krav ved innførsel av bil til Norge.
1. Pengeoverføring via SEPA
Hva er SEPA?
SEPA (Single Euro Payments Area) er et europeisk betalingsnettverk som gjør det mulig å sende euro mellom banker i Europa på en enkel og mer kostnadseffektiv måte. Tanken var å bygge et eget nettverk mellom alle EU/EØS land, for å minske forsinkelser og redusere bankgebyrer.
SEPA-dekning inkluderer altså EU-medlemsland, samt Island, Liechtenstein, Norge og Sveits. Det passer bra for de som skal kjøpe bil innad i EU/EØS.
Fordeler med SEPA:
Lavere kostnader: SEPA-betalinger koster vanligvis ikke mer enn en 40-50 kr + valutapåslaget. Mange norske banker tilbyr SEPA-overføringer til en fast lav pris.
Rask overføring: SEPA-transaksjoner tar oftest kun 1-2 arbeidsdager. Med SEPA Instant kan pengene være fremme i løpet av sekunder, selv utenfor arbeidstid.
Trygghet: SEPA-betalinger går gjennom etablerte banksystemer, noe som gir en trygg og sporbar overføring.
Ulemper med SEPA:
- Kun euro: SEPA fungerer bare for euro. Hvis du kjøper bil fra et land som bruker en annen valuta, må pengene veksles før overføringen. Dette kan medføre ekstra kostnader underveis, inkludert ved valutapåslag.
- Begrenset til Europa: SEPA fungerer bare i EU/EØS land. Skal du sende penger til et annet land, utenfor sonen må du bruke en annen overføringsmetode.
- Vanskelig å se midtkurs. Du får ikke oppgitt reell kurs på EUR/NOK overføringen.
Hva koster SEPA overføringer?
Forvent å betale et sted mellom 40 til 50 kr per overføring. I tillegg tilkommer det et mindre påslag fordi norske kroner må veksles om til EUR. Heldigvis er det billig å veksle kroner til euro hos norske banker.
2. Sende Penger til utlandet via WISE
Hva er Wise?
Wise (tidligere TransferWise) er en pengeoverføringstjeneste på nett som lar deg sende penger til utlandet til en lavere kostnad enn tradisjonelle banker.
Tjenesten bruker det som kalles for “midtkurs” når den veksler valuta, som igjen betyr at kunden får den best tilgjengelige kursen på tidspunktet når de overfører. Med tjenesten er det mulig å sende penger til utlandet 45-55 prosent billigere enn hvis de bruker en vanlig bank.
Wise er et fint alternativ fordi det som regel er snakk om støre beløp som overføres, når man kjøper bil utenlands. I tillegg skjer betalingene momentant, hvis selgeren også har en Wise konto.
Fordeler med Wise
- Lave gebyrer: Wise er kjent for sine lave og transparente gebyrer. Tjenesten gir deg alltid en oversikt over hva overføringen koster før du bekrefter den.
- Momentant overføring: Har selger egen konto hos tjenesten? Da vil transaksjonen skje momentant.
- Valutaveksling til midtkurs: Gir kunden den best tilgjengelige valutakursen, uten påslag. Ingen skjulte gebyrer.
- Global dekning: Fungerer i over 55 land, inkludert nesten alle EU-land.
Ulemper med Wise
- Krever oppretting av konto: Kan ta litt tid, gitt at de må verifisere identiteten din. Selve oppsettet krever en del tid for å svare på spørsmål
- Krever teknisk kunnskap: Kan være vanskelig å bruke for eldre mennesker uten god teknisk forståelse.
- Ikke alltid raskest: Noen ganger er det raskere å sende penger til utlandet med SEPA.
Hva koster det?
Prisen de krever varierer. Typisk krever de svært lave gebyrer for å sende penger til utlandet via større internasjonale valuta. Eksempler er USD og EUR.
La oss si du sender penger til selgeren av bilen via Wise. Du betaler 20 000 euro som tilsvarer rundt 236 000 kr. Når vi sjekker hos Wise koster det 0,42% av totalbeløpet, som tilsvarer rundt 970 kr.
Moms og kostnader for innførsel av bil fra utlandet
Når du kjøper bil fra utlandet, er det viktig å være klar over moms- og tollregler ved innførsel til Norge.
Merverdiavgift:
- Ved kjøp og import av bil må du betale moms for kjøretøyet på 25 prosent. Det gjelder i tillegg fraktkostnadene.
Engangsavgift og CO2-tillegg:
- I tillegg til MVA må du betale engangsavgift basert på bilens vekt, CO2-utslipp og motorens styrke.
Dokumentasjon og registrering i Norge:
- Bilen må vises for Statens vegvesen og gjennomgå teknisk kontroll.
- Du må ha originale kjøpsdokumenter, kvittering for MVA og eventuelt typegodkjenning hvis bilen ikke er solgt i Norge tidligere.
Du kan lese mer om innførsel av bil hos Statens Vegvesen.
Andre kostnader
Husk at det også vil tilkomme øvrige kostnader, for eksempel knyttet til forsikringer av kjøretøyet og finansiering. For å kalkulere lånekostnader kan du benytte en billånskalkulator. Her er det stor forskjell mellom å velge et lån til bil uten sikkerhet vs med sikkerhet.
Du må stifte full kaskoforsikring hvis banken har tatt pant i kjøretøyet. Det er krav banken stiller for å beskytte seg mot tap av penger hvis bilen blir skadet.
Merk at det kan være vanskelig å få innvilget finansiering av bilkjøp hvis du skal importere bilen fra utlandet. Det er nemlig vanskelig for bankene å kontrollere dokumentene til utenlandske kjøretøy.