Reiser du aldri på langtur betyr ladehastigheten ingen ting, men for meg som har 3 barn og hund så opplever man forskjellen på 35-45 minutter med en god del andre familiebiler som er elbiler, og 18-23 minutter som Kia EV6 og forsåvidt også Hyundai IONIQ 5 leverer.
Rask lading finner man også på luksusbiler som Audi e-tron GT og Porsche Taycan for å nevne et par eksempler, men at denne 800V-ladeteknologien også kommer i biler som koster rundt 500 000 er nytt for Kia EV6 og Hyundai IONIQ 5. Nå er forsåvidt Audi e-tron GT og Porsche Taycan søsken når det gjelder tekniske løsninger og batteripakke, det samme gjelder for Kia EV6 og Hyuindai IONIQ 5. At de deler en del tekniske løsninger og batteripakke/teknologi er det ikke nødvendigvis like lett å se utenpå bilene.
Vi fikk låne en Kia EV6 med bakhjulstrekk, stor batteripakke og Exclusive utstyrsnivå en lørdag rett før stengetid. Den hadde stått noen timer inne i butikklokalet før vi hentet den, så den var ikke så kald som temperaturen ute på omkring 11 grader skulle tilsi. Demobilen fra Bertel O. Steen i Arendal var utstyrt med helt nye Nokian Hakka 3 SUV piggfrie vinterdekk i dimensjonen 235/55-R19 foran og bak. Fargen på demobilen heter Steel Grey.
Vi tok en del bilder på vei fra Arendal til Grimstad, for å utnytte det fine været og at bilen var nyvaska, så den var ute på veien en drøy time før vi dro i gang med vår 50/50-test som inneholder 50% landevei og 50% motorvei med 100 km/t fartsgrense.
Hvorfor i all verden være så «nøye» med detaljer rundt hvor lenge bilen hadde vært ute i 11 grader? Hvorfor bry seg om at den har nye vinterdekk? Hvorfor bry seg om at veiene er tørre og fine, som du nå har sett på bildene?
Dette bryr vi oss om fordi det er faktorer som i stor grad påvirker resultatet av vår 50/50-test. Varme fra butikklokalet teller positivt, tørr vei og fint vær teller positivt, nye piggfrie vinterdekk teller negativt, men dimensjonen på dem var ikke så gal – større dekk/felger teller negativt for resultatet på en rekkeviddetest.
Det er sjelden vi kjører elbiler som kun bruker 11,5% av batteriet på vår 50/50-test, men det gjorde Kia EV6, noe som gir en beregnet rekkevidde på hele 617km – noe som er ekstremt bra med tanke på at WLTP-måling for blandet kjøring, som har mindre andel motorvei enn vi har i vår test, tilsier en rekkevidde på 528km.
På kvelden dro vi ut for å teste lysene, som hadde en viss Matrix funksjonalitet, og var helt ok, men som ikke overbeviser på linje med for eksempel Polestar 2 som har det vi definerer som knallbra lys. Kjører man veldig mye på veier helt uten veibelysning mistenker vi at enkelte blir fristet til å sette på noe ekstra, men for de veier jeg kjører på til vanlig er lyset mer enn bra nok.
Skal du rygge på helt mørklagt vei er det enklere å bruke ryggekameraet enn sidespeilene, så ryggelysene var ikke helt overbevisende dersom man rygger mye på mørklagt vei. Det gjør ikke jeg, så for min del er ryggelysene helt ok. Det er sentralt å huske på at folk har ulike veier man kjører på og rygger på, og ulike lysforhold, dermed kan en være fornøyd, mens en annen ikke er det.
Lysdesignet på Kia EV6 er ganske eksepsjonelt, og det er sikkert ikke alle som er enige med meg når jeg sier jeg synes det er kult, men jeg har stor sans for lysdesignet bak og foran på Kia EV6.
Da jeg kjørte Kia EV6 første gang i Marbella skrev jeg en del om designet, så jeg går ikke for dypt inn i det her.
Jeg tror de aller fleste som kjører Kia EV6 definerer lysene som gode, men jeg skjønner også at enkelte har opplevd enda bedre lys i andre biler, og dermed føler på at de vil ha mer lys. Her handler mye om hva man har erfaringer med fra før, og hvilke behov man har.
I videoklippet over her kan du se litt film fra vår relativt korte helgetur med Kia EV6, og da ser du også lysene testet, men husk at et videokamera ikke nødvendigvis fanger opp alt lys som finnes.
Bilen sto ute om natten, og vi dro på vår landeveistest uten noen form for forvarming eller lading. Temperaturen ute ved kysten var omlag 6 grader, men den sank raskt da vi kom litt innover i landet etter en 10 minutters tid. Vår landeveistest går fra Grimstad via Froland til Evje, så tilbake til Sørlandsparken og Rv420 tilbake til Grimstad. Da er det aldri over 80 km/t i fartsgrense, og vi kjører alltid med cruisekontrollen i fartsgrensa.
Når vi tester elbiler om sommeren får vi alltid bedre resultater på landeveistesten enn vi får på vår 50/50-test, men ettersom vi gjennomførte 50/50-testen med litt varm bil og landeveistesten med nedkjølt bil, og langt lavere temperatur under testen, så ble ikke resultatet like ekstremt på landeveistesten vår.
Vi brukte ca 43,5 prosent av bilens batteri på å kjøre 205km landevei i kulden, noe som tilsier en beregnet rekkevidde på omlag 471km. Dette forteller oss at oppvarming av elbil er essensielt for den rekkevidden man kan oppnå. Det forteller oss også at rekkevidden er meget god selv om bilen er kald og utetemperaturen er lav.
Mange ser for seg at forbruket for en elbil er konstant ut fra hastighet, men det er ganske langt fra sannheten. Noe av det som er med på å påvirke forbruket er topografien, og for å vise dette kjørte vi fra Arendal til Tvedestrand med Cruisekontrollen i 110 km/t, før vi dro samme vei tilbake.
Fra Arendal til Tvedestrand landet snittforbruket på 22,1 kWt/100km, og fra Tvedestrand til Arendal landet snittforbruket på 18,5 kWt/100km, så tror jeg nok at du klarer å gjette hvilken retning topografien er tyngst. Man kan kjøre på vei med enda mer oppoverbakker og få enda høyere forbruk, og på veier med mye mer nedoverbakker og få enda lavere forbruk. Så hva bruker Kia EV6 i 110 km/t? Et enkelt spørsmål som ikke nødvendigvis har et enkelt svar så lenge ikke alle veier er helt flate.
Lavere hastighet gir naturligvis lavere forbruk, men mange glemmer å tenke på topografien når man snakker om forbruk, for den er essensiell for biler som på grunn av store batteripakker ikke akkurat er lettvektere på veiene.
Man varsles både på instrumentskjerm og infotainmentskjerm om at man har kommet ned i 10% på batteriet, og man oppfordres til å lade.
Da vi skulle lade var vi ikke akkurat alene. Grimstad er et populært ladestopp for de som skal retning Telemark, Vestfold og Oslo. Det er med andre ord ikke nødvendigvis enkelt å få en lader helt alene, og da får man 75 kW ladehastighet fordi man deler på 150kW.
Vi fikk opp at bilen antok det ville ta 42min å lade fra 10% til 80% med 75kW ladehastighet, men etter 13 minutter dro den andre bilen, og vi fikk laderen for oss selv med 33% strøm på batteriet, og ladehastigheten gikk opp til 150kW. Det tok ytterligere 16 minutter å lade til 80%, totalt 29 minutter, der 13 av minuttene var med delt lader.
Det er i stunder som dette man kjenner på at «andre elbiler» normalt sett bruker 35-45 minutter på å lade fra 10% til 80% når de har 150kW-laderen alene hele ladetiden.
Kia EV6 bruker normalt sett omlag 23 minutter å lade fra 10% til 80% på en 150kW lader man har alene, og hos IONITY snakker vi omlag 18 minutter på å lade fra 10% til 80%. Da er det ikke mye styr å dra på langtur med elbil, når ladingen går unna så kjapt.
Ladeinformasjonen inne i bilen vises på begge skjermer, selv om informasjonen nok er hakket mer informativ på instrumentskjermen.
Setene i Exclusive har samme innstillingsmuligheter som sentene i GT-Line, men er dekket med vegansk skinn her i Exclusive som i innstegsmodellen Active. I GT-Line og GT er det vegansk semsket skinn i setene, og det er nok lurt med tanke på at en del av kundene som velger GT-Line og GT kan tenke seg å kjøre aktivt på svingete veier.
Seter er det alltid lurt å prøve, for selv om jeg sitter godt her, trenger ikke alle å få samme opplevelsen av seter.
Gulvmatter var det heller ikke i bilene vi fikk teste i Marbella, så det var nytt for meg.
I førerdøren finner man et par minneknapper for seteposisjonen, noe som er genialt dersom de som kjører bilen ikke er av samme størrelse.
Jeg liker lyden fra lydanlegget, men er du vant med BOSE-systemet i Porsche Taycan eller Burmesteranlegget i Mercedes-Benz S-klasse, så blir du nok ikke like imponert her i Kia EV6. Dermed vil man se kommentarer på Facebook der noen er knallfornøyde, mens andre ikke er det fordi man har andre preferanser og erfaringer.
Jeg liker veldig godt førermiljøet i Kia EV6, jeg er glad i knapper for setevarme og rattvarme som er lett tilgjengelig, og kan dermed leve med at konsollen mellom forsetene ikke kan skyves på – som den kan i IONIQ 5.
Skjermene og head-up displayet er som i IONIQ 5, meget bra. Det jeg savnet litt i Exclusive var blindsonekameravisningen når jeg brukte blinklys. Den får man på GT-Line, men er ikke ekstratustyr for utstyrsnivåene under GT-Line.
Ryggekameraet i Exclusive er enklere enn i GT-Line som har «Surround view» eller 360 kamera som de fleste andre kaller det. Kvaliteten på det «enkle» ryggekameraet er meget godt, men du kan ikke se bilen i ulike vinkler og snurre på bilen i skjermen her.
Det er aldri lett å få fornuftige bilder av head-up display, men det er et godt head-up display i Kia EV6.
Hadde ikke tid i Marbella til å koble på mobilen med USB-kabel for å sjekke Apple CarPlay, men hadde bedre tid med bilen her i Norge. Synes skjermens bredde utnyttes på en veldig god måte.
For de som elsker trådløs Apple CarPlay, så er det ikke umulig at det kan dukke opp i framtiden, teknologien er på plass. Så skal ikke jeg gå i dybden på hvorfor det ikke er aktivt enda.
Bilens bagasjerom testet vi litt, og satte inn det vesle hundeburet vårt som måler ca 63cm dybde og 50cm bredde ved gulvet, og dybden på burets tak er omlag 36cm. Burets høyde er ca 57cm.
Vi tok ikke ut bagasjeromsskjuleren da vi satte inn buret, hadde vi tatt den ut ville buret kommet mye lenger inn.
Bagasjeromsskjuleren kan man ha i to posisjoner, der den bakerste tillater full tilt av rygg i baksetet. Det finnes gitterløsninger for de som ønsker mer bagasje-sikring.
Bakhjulstrekkversjonen med stort batteri (77,4 kWt) har 228hk, noe de aller fleste vil oppleve som friskt og moro, men velger man AWD får man 325hk, noe som er både friskere og mer moro. Jeg våger meg på en påstand likevel. De som velger AWD gjør det fordi man ønsker seg nettopp firehjulstrekk, for RWD er moro nok for de som ikke trenger firehjulstrekk. Skal man ha det aller sprekeste venter man uansett på GT som kommer i slutten av 2022 med hele 585hk, det kan bli vilt moro!
Kia EV6 har noe mindre plass opp til taket enn man finner i IONIQ 5, for EV6 skal være «den sportslige» av de to. Den sportsligheten leveres uten å gå på bekostning av komfort, og jeg må si jeg er glad i kjøreegenskapene til Kia EV6, som dermed leverer en utrolig god totalpakke for en elbil som koster fra kr 472 300 som Exclusive og RWD.
Les gjerne mer om Kia EV6 GT-Line som vi prøvekjørte i Marbella – den koster fra kr 532 300.
Takk til Bertel O. Steen i Arendal for lånet av bil.