Hva er et bensinkort?
Kredittkort kommer ofte med ulike fordelsprogrammer og bonusordninger som gir deg gode tilbud på butikker, reiser, restauranter, bensin og andre tjenester.
Når du skal gå til anskaffelse av et kredittkort, kan det lønne seg å velge et kredittkort som gir rabatter på varer og tjenester du benytter deg mye av.
Et bensinkort er et betalingskort som er spesielt rettet mot kjøp av drivstoff, enten det er bensin eller diesel.
Disse kortene utstedes som regel i samarbeid med en spesifikk bensinstasjonkjede, for eksempel Cirkle K eller Esso, som gjør at du får rabatt eller andre fordeler hver gang du fyller bensin. Enkelte bensinkort kan brukes på flere stasjoner, som gir enda mer fleksibilitet.
Bensinkortene kommer enten som et kredittkort eller et debetkort, som du også kan bruke til dagligdagshandel.
Les om alle de beste bensinkortene i Norge her.
Ladekort som alternativ til bensinkort
Eier du en elbil og pleier å benytte deg av ladestasjoner langs veien, kan det være penger å spare på et kredittkort med rabatt på lading av elbil fremfor bensin. I Norge har vi et bredt utvalg av ulike ladeselskaper, så prisene på lading kan variere i stor grad. Det er alltid mer kostbart å lade på hurtigladere langs veien enn å lade bilen hjemme.
Selv om det ikke er like utbredt tilbud av ladekort enda, finnes det enkelte ladekort som lar deg spare inntil 12 500 kr årlig på ladestasjoner. Disse kortene gir typisk en fast rabatt per ladeøkt eller en rabatt per kilowattime. Bensinkortene er mer utbredt da det også er flere å velge mellom, men ikke alle er klar over at enkelte kredittkort har slike goder som rabatt på elbillading.
Kostnad på lading og bensin på stasjoner i Norge
Selv om prisene for lading hos ladestasjon varierer i stor grad, er det vanlig å betale en kWh-pris på rundt 5 kroner. Likevel ser vi at enkelte operatører er mye rimeligere mens andre operatører kan ta over 8 kroner per kWh.
Som regel kan du velge mellom lynlading, hurtiglading og normallading. Jo hurtigere lading du velger, jo høyere pris må du betale. Til gjengjeld blir man fortere ferdig med ladingen. Bensin og dieselprisene ligger som regel på 17-23 kr per liter.
Prisene varierer som en konsekvens av at de forskjellige operatørene i markedet tar ulike priser, enten det er bensin eller strøm. Blant annet kan strømprisen variere fra sted til sted. Det er også prisforskjeller mellom forskjellige ladealternativer, innenfor de samme operatørene. Store prisforskjeller og ulike ladealternativer innebærer at det kan være vanskelig å forutsi hvor mye det vil koste å lade bilen.
Bensinprisene er som regel noe mer forutsigbare, men de kan variere fra dag til dag.
Slik kan du spare penger med bensin- og ladekort
Det finnes flere måter å spare penger med et bensin- eller ladekort.
Her er noen av måtene du kan spare penger:
- Du kan få rabatt per liter du fyller eller per kilowattime når du lader. Det er greit å undersøke på forhånd hvilke stasjoner du får rabatt på, dersom du har et bensin- eller ladekort. Cirkle K Extra Mastercard gir deg blant annet rabatt på 40 øre/kilowattimer på hurtiglading, samt 40 øre/liter rabatt på drivstoff. NAF Xtra kommer også med rabatt både på bensin og lading.
- Opptjening av poeng når du fyller drivstoff. Enkelte kort kommer med opptjening av bonuspoeng som gjør at du kan bruke dem neste gang du fyller drivstoff eller lader bilen.
- Kredittkort med cashback. Betaler du med et kredittkort som har cashback, får du penger igjen for beløpene du betaler med kredittkortet.
Vil ladekort bli like stort som bensinkort?
Det er stor grunn til å tro at ladekort på sikt kan bli like stort som bensinkort. Norge har i flere år vært verdensledende på elbilsalg. I august 2023 nådde vi blant annet en ny rekord, der 94 prosent av alle førstegangsregistrerte nye personbiler var elektriske. Ingen andre land i verden er i nærheten av å toppe det pågående elbilracet vi opplever her til lands.
Med denne statistikken ser vi en klar trend på at elbiler stadig blir mer populære. For første gang i historien er det også flere elbiler på norske veier enn bensinbiler, selv om dieselbilene fortsatt dominerer. Med den farten vi har nå, tilsier det at vi innen 2026 kan ha flere elbiler enn dieselbiler i Norge, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken.
Skal bankene og kredittkortutstederne fortsette å tiltrekke nye kunder gjelder det å følge markedet og det vil dermed være gode prognoser for at stadig flere kredittkortutstedere vil slenge seg på og tilby rabatter og bonusordninger på lading i fremtiden.
Hvordan velge riktig kort?
Det kan være vanskelig å finne ut hva som er det beste bensinkort akkurat for deg og ditt forbruk. Først og fremst kan det være lurt å velge et drivstoffkort fra bensinkjeden du oftest bruker.
Deretter kan det være greit å undersøke grundig hvilke fordeler og vilkår du får med kredittkortet du vurderer, og om du oppfyller kravene for å søke om dette kredittkortet. De fleste kredittkortutstedere har 18 års aldersgrense og krav om en viss inntekt per år.
Vær obs på at de fleste banker har en takhøyde på hvor mye drivstoffrabatt du kan spare opp med et kredittkort. Denne takhøyden kan for eksempel ligge på 5000-10 000 km per år. Fyller du mye bensin kan det være smart å velge et kort med høy takhøyde.
Dersom man ikke fyller riktig så mye bensin kan man vurdere et kort som heller gir bonus på alle handler, som f.eks. Morrow Bank Mastercard. Da vil man få litt tilbake på alle kjøp, inkludert drivstoff, uten at man begrenser seg til kun dette.