Zeekr 001 – Programvaren ødelegger for et bunnsolid potensiale( mai 2025)

Zeekr er et relativt nytt bilmerke fra konsernet Geely, og modellen 001 bygger på samme platform som Polestar 4 – og dessverre så har den også dratt med seg mange av de samme irriterende feilene.

Dato 06.05.2025 @ 17:08

Zeekr 001 er en stor bil, og Zeekr kaller den en luksuriøs Shooting Brake, eller sportslig stasjonsvogn på gammelnorsk. Luksuriøst skal det være, her satses det over både Polestar og Volvo på nettopp dette punktet.

 

Fronten er stilig, med markante linjer som viser muskler. Lyktene er todelt – og kjørelysene sitter høyt på panseret. Hovedlysene har LED Matrix som standard. Du kan velge mellom 4 eksteriørfarger – hvit er dog den eneste kostnadsfrie.

 

Du får bilen med bakhjulsdrift eller firehjulsdrift, og du velger derfor mellom Long Range RWD, Performance AWD og Privilege AWD – vi kjører sistnevnte som også er den de aller fleste kundene velger.

 

 

Bilen er 4,96 meter lang og 2 meter bred. Det gjør at den er hele 12 cm lengre enn tvilling Polestar 4. Akselavstanden er på solide 3 meter og egenvekten på testbilen er oppgitt til 2335 kg, med en nyttelast på 445 kg. Bakkeklaringen på bilene med luftfjæring er 19,7 cm når parkert, men senkes til 16,2 cm i sport og økes til hele 23,2 cm i offroad.

 

Batteriet er alltid på 100 kWt, og du skal kunne bruke 94 av disse. Rekkevidden varierer fra 620 kilometer på versjonen med bakhjulsdrift til 585 kilometer på en fullutstyrt versjon med AWD. Testbilen har en oppgitt rekkevidde på 586 kilometer.

 

 

Der hvor Polestar har valgt å gjøre et nummer ut av hvor god plass man får i baksetene dersom man fjerner bakruten, har Zeekr valgt den mer tradisjonelle veien å designe biler på. Om det har noen særlig praktisk betydning finner du lenger ned i saken.

 

 

Versjonene med AWD har 544 hk og akselererer til 100 km/t på 3,8 sekunder. Nåla stopper på 200 km/t – kan skje burde den gått litt høyere på en bil som dette?

 

 

 

Sjekk ut videoen over hvor vi går over eksteriøret, interiøret og de praktiske egenskapene ved bilen.

 

 

Setene er meget behagelige og trukket i deilig mikrofiber fremfor skinn som ofte blir varmt og klamt om sommeren. 12-veis justering er standard noe som er nok for de fleste, mens enkelte gjerne vil savne uttrekk av sitteputen. Varme er standard, ventilasjon og massasje får du med på Privilege.

 

 

 

Førermiljøet ser påkostet ut, og har mye finere materialer enn det vi finner i langt dyrere biler. Gjennomføringen er god, og det er en tydelig rød tråd bak designet. Skjermen foran rattet på 8,8″ er standard, det er også hovedskjermen som er på 15,4″. I tillegg så er Head-up displayet bilen også har standard.

 

 

Rattet er elektrisk justerbart, og har varme i tre nivåer, men omtrent der stopper moroa. Knappene – eller snarer mangelen på – blir fort en frustrasjon, og her er det ikke engang markert hva som gjør hva når du trykker – den informasjonen må du kikke i Head-upen for å få. Kanskje du blir vant til det, men det må da gå an å lage systemer som er langt bedre enn dette. Legg til at områdene du skal trykke bare virker 40 % av tiden så er frustrasjonen komplett. Strykkarakter  – dessverre.

 

 

Girvelgeren er plassert i midtkonsollen, fremfor på egen spak på rattet som i Polestar 4. Lekkert design, og nærmest alt man tar på gir deg en følelse av kvalitet. Koppholderne er dype og har god klemming, men akkurat for små for vannflasken du har med deg til trening.

 

 

 

 

Zeekr har valgt å gå egne veier når det kommer til programvare, og her har de gjort en god jobb. Menyene er enkle å finne frem i, og du kan lage egne snarveier til det du bruker mest, samt lage din helt egne hjem-skjerm. Skjermen fremstår responsiv, men av og til får jeg følelsen av at man må treffe veldig nøyaktig med fingeren for at ting skal skje.

 

Apple CarPlay og Android Auto er trådløst tilgjengelig, og du skifter enkelt mellom bilens eget system og disse.

 

 

Plassen er god i baksetene, og med mine 178 cm er det ingen problemer med plass til hverken knær eller hode. Materialkvaliteten er god også bak, og testbilen har egen klimasone bak, med oppvarmede ytterseter. Temperaturen styrer du selv via en egen liten skjerm i midten.

 

En vanlig USB og en USB-C under skjermen.

 

 

Som på Polestar 4 så kan du justere ryggvinkelen i baksetene elektrisk. Skulle du ønske å gjøre dette via skjermen bak kan du selvsagt også det i tillegg til at føreren kan gjøre det for deg – om du spør pent.

 

 

Armlenet har forøvrig koppholdere og et lite rom for oppbevaring av et brev eller to.

 

 

Bagasjerommet rommer 539 liter – 13 liter mer enn i Polestar 4. Gulvet kan legges i to nivåer, og i øverste nivå så er det faktisk en god del plass under. Hattehyllen er delt i to, og fjernes enkelt ved behov. På biler med luftfjæring har du egne knapper bak for hev/senk av baken for enklere inn/utlasting.

 

 

Baksetene er todelt 40/60, og mangler dessverre skiluke. Egne hendler for å legge ned seteryggene fra bagasjerommet, og du får et tilnærmet flatt gulv. Solide festepunkter for sikring av last.

 

 

 

 

Under panseret har du akkurat plass til ladekablene og en pose spylervæske.

 

 

 

Sjekk ut videoen over hvor Joachim tar med bilen ut på veien for å sjekke kjøreopplevelsen, rekkevidden og ladingen.

 

 

 

Det er sjelden vi tester rekkevidde i April og opplever ideelle forhold, men det gjorde vi denne gangen. På landeveistesten vår lå temperaturen mellom behagelige 17 og 20 grader, med tørre feide veier – kan det bli bedre? Denne testen har forøvrig en maks hastighet på 80 km/t og vi følger alltid fartsgrensene slavisk ved hjelp av bilens cruisekontroll( så lenge den ikke irriterer livet av sjåfør…). Klimaanlegget er stilt på behagelige temperaturer og vi kjører alltid i et kjøremodus som tilsvarer normal.

 

Denne dagen havnet den beregnede rekkevidden på hele 634 kilometer, med et oppgitt forbruk av bilen på 16,8 kWt / 100 km. Det er svært bra, og godt over det som er lovet. Som alltid så er dette beregnede rekkevidder fra 100 % til 0 %, slik at noe må trekkes ifra slik at du kommer helt frem. I tillegg så merket vi oss at bilen underrapporterer distanse ganske mye, dette spiller naturlig nok inn på det oppgitte forbruket.

 

 

Testen vår som simulerer blandet kjøring – kalt 50/50-test – er tøffere enn testen over ved at vi her også inkluderer kjøring på motorvei med en maks hastighet på 110 km/t. Også her er forholdene ideelle, med stabilt 20 grader hele veien.

 

Testene jeg kjører er stort sett alltid med varm bil og ofte rett etter en ladeøkt. Dette er en viktig detalj å ha med seg, da flere og fler biler er utrolig gode på å utnytte varmen fra batteriene til å regulere temperatur i kupé etc, fremfor å dumpe den ut i hjulbrønnen slik som var vanlig for en del år siden. Den beregnede rekkevidden på 50/50-testen havnet på 577 kilometer med et oppgitt forbruk på 20,0 kWt / 100 km. Det er rett og slett imponerede, og resultatene av testene denne uken viser at man lett kan kjøre over 50 mil med denne bilen dersom man ikke er på Autobahn. Ved kjøring utelukkende på motorvei viser mine beregninger en rekkevidde varierende mellom 40-45 mil litt avhengig av fartsgrense og hvor mange foran deg i venstrefilen som ikke har som mål å komme forbi lastebilen(e) med det første.

 

 

Zeekr 001 har et 400-volt system og maks ladeeffekt er oppgitt til 200 kW noe som skal gi en tid fra 10 % til 80 % på 30 minutter. Batteriene kan forvarmes enten ved å navigere til en ladestasjon eller manuelt, det eneste vi savner er et ikon på skjermen som viser at dette er aktivt selvom du får en melding om dette i noen sekunder.

 

Vi kjører fra Oslo til Grenlandsporten før vi plugger i, og navigerer til en lader slik at bilen forvarmer slik den selv mener er best. Vi så aldri over 176 kW ved disse laderne, men vi så 200 kW på en annen ladetype, så det kan hende at bilen ikke er helt kompis med 800V ladere fra Kempower. Uavhengig av dette så fikk vi en relativt flat ladekurve, og sluttiden fra 10 % til 80 % endte på 30 minutter, akkurat som lovet. Over 80 % går det tregt, og det tar 14 minutter til 90 % og der stoppet vi da det går enda tregere derifra. Plusspoeng for at man kan se ladehastighet i bilen, og for at forvarmingen gjøres så enkelt, litt trekk for totaltiden som vi gjerne skulle sett var noen minutter lavere.

 

 

Topputgaven har aktiv luftfjæring, som automatisk hever og senker bilen etter hvilket kjøremodus du velger, samt at du selv kan styre dette. Bilen oppleves fast, men kanskje litt for fast over skarpe ujevnheter – burde vel kanskje være mulig for en bil med luft å oppleves noe bedre, selvom understellet stort sett virker bra.

 

Kreftene holder i massevis, men dessverre så står bilen fremdeles på vinterdekk noe som resulterer i at jeg opplever den som relativt sklien og får derfor ikke testet den skikkelig på svingete veier. Sjelden kjører jeg rekkeviddetest og har mer skrik fra hjulene enn her – myke vinterdekk i 20 varmegrader er ikke ideelt om du skal ha det litt morro. Støydempingen er god, og det samme gjelder styrefølelsen.

 

 

Bilen har en mengde kjøremodus, og under individuell kan du selv sette opp hvordan alt fra styring til demping skal være. Verdt å merke seg er at det kun er i sport at du har alle kreftene tilgjengelig, og at det kun er i dette moduset (sammen med offroad) at du har permanent AWD.   Med drivverket satt til sport blir mappingen på wattpedalen noe slitsom for undertegnede, men i comfort ble det en mer behagelig opplevelse for alle i bilen. Du har to nivåer av regenerering.

 

 

De haptiske knappene på rattet og det faktum at de kun virker av og til ødelegger en del for totalintrykket som ellers er svært bra. Det er få ting som er så irriterende enn å ikke kunne bruke bilen slik den er ment, kun fordi enkelte løsninger og programvare ikke er godt nok. Heldigvis kan dette ordnes på i ettertid. Hjelpesystemene gjør forøvrig en god jobb, med unntak av enkelte problemer med svinger til høyre på motorveien – det synes bilen er litt skummelt.

 

 

Navigasjonen finner ladere for deg og viser estimert % ved ankomst, men dessverre så kan du ikke stole på denne da den er altfor optimistisk og til stadighet bommer grovt. Selve navigasjonen fikk jeg beskjed fra Zeekr om at det jobbes med og at en bedre versjon etterhvert skal komme.

 

 

Startprisen på 001 med bakhjulsdrift er på 579 900 kroner, mens du for topputgaven må ut med i overkant av 659 000 kroner. Legger du til vinterdekk og hengerfeste kommer du tett på 740 000 kroner – og da begynner det fort å bli dyrt. Da er du godt over BMW i4 M50 i pris, samt at du begynner å nærme deg Audi A6 Avant e-tron og BMW i5 – da før du begynner å legge på utstyr på disse. En tilsvarende utstyrt Polestar 4 havner fort over 800 000 kroner, så det er potensielt mye å spare dersom du vurderer disse to mot hverandre.

 

Zeekr frister med opptil 10 års garanti – det kan bety mye for enkelte og kan utgjøre en god porsjon av sluttsummen dersom man har bilen over så lang tid.

 

 

Takk til Zeekr Norge for lån av bil!

 

 

 

Annonse
Bilmerke:
Drivstoff: