Neida, det er ingen stor crossover eller nok en SUV vi her snakker om, det er fremdeles en ganske så liten bil med design som ikke etterlater noen som helst tvil om hva dette er. Der mange gjerne kjøper det klassiske og vante, er dette definitivt bilen for deg som vil skille deg litt ut og som vil krydre hverdagen med litt ekstra kjøreglede.
MINI Aceman er tilgjengelig i flere utgaver, og med to forskjellige batteripakker. Vi tester Aceman SE med John Cooper Works styling. SE er varianten med det største batteriet, som her har 49,2 kWt tilgjengelig. Rekkevidden for standardbilen er oppgitt til maks 406 kilometer, mens den fullutstyrte pressebilen har en rekkevidde på 383 kilometer.
Stylingen gir fronten et særdeles sportslig preg, med mange stilige detaljer, selvom fargen på bilen skjuler mye av dette. Her hadde jeg personlig vært litt mer dristig i fargevalg for å få frem enda flere detaljer. Stilig design på lyktene, som dessverre ikke har noen Matrix-funksjon.
Aceman måler 4,08 meter i lengden og 1,75 meter i bredden. Akselavstanden er på 2,60 meter. Med andre ord er bilen over 20 cm lengre enn Cooper, men 15 cm kortere enn Volvo EX30. Størrelsesmessig legger den seg rundt Peugeot E-208, så designet får definitivt bilen til å se større ut enn den er. Egenvekten på testbilen er oppgitt til 1801 kg. I dagens elbilverden høres kanskje ikke dette så voldsomt ut, men det er fremdeles ganske høyt til å være en MINI. Nyttelasten er oppgitt til 359 kg, og holder nok i massevis med tanke på størrelsen.
For å få firehjulsdrift må du fremdeles opp til Countryman, for her er kun forhjulsdrift tilgjengelig. Aceman SE har 218 hk / 330 Nm, og tar deg til 100 km/t på 7,1 sekunder. Størrelsen på felger og dekk varierer fra 17 » til 19″, testbilen legger seg i midten og har dekk i dimensjon 225/45-18 foran og bak.
JCW-stylingen gjør underverker på baken. Den bakre spoileren og diffusoren treffer blink hos meg, og den knallgule Sen ser råtøff ut. Via egen meny kan du selv velge lysdesign både foran og bak.
I videoen over tar jeg for meg eksteriøret, interiøret og de praktiske egenskapene på helt nye MINI Aceman.
Interiøret preges også av at du har valgt John Cooper Works, og gir deg deilige sportsstoler foran som på begge sider er elektrisk justerbare. Begge stoler er oppvarmede i tre nivåer, og på førersiden har du en enkel massasje. Personlig liker jeg svært godt hvordan designet er gjennomgående for hele kupeen, med røde detaljer og gjennomgående bruk av samme materialer.
Sittestillingen er litt for høy for min smak, da jeg gjerne skulle kommet enda litt nærmere bakken her slik jeg gjorde i Cooper.
Det er liten tvil om at dette førermiljøet skiller seg ut. Personlig har jeg stor sans for hvordan MINI løser oppgaven, og materialkvaliteten er meget god. Mange lekre detaljer, men hovedattraksjonen er helt klart den runde hovedskjermen. Mangel på instrumentering er det nok enkelte som ikke liker, men i topputgaven blir du reddet av et Head-Up-display. Fysiske brytere i midten for start/stopp samt skifte av gir.
I midtkonsollen finner du en trådløs ladeplate, et 12 V uttak, 2 USB-C, koppholdere uten klemming. Oppbevaringsplassen er forøvrig noe sparsommelig. Interiørbelysningen er omfattende og flott.
Rattet har en sportslig karakter og er både lite og tykt. Oppvarmet i tre nivåer og manuell justering. Fysiske knapper blir det dessverre færre og færre som bruker, men BMW/MINI har heldigvis ikke hevet seg på trenden med trykkfølsomme knapper som svært få liker.
OLED skjermen på 24 cm er førermiljøets høydepunkt, og fremstår krystallklar. Responsiviteten er god, og brukervennligheten minner naturlig nok mye om den du finner hos BMW – med andre ord så har denne begynt å bli meget bra. Det er mange apper, og kan virke overveldende og rotete i starten, men brikkene vil fort falle på plass for de fleste. Det meste styres via skjermen, men du blir reddet av et par fysiske knapper lenger ned.
Navigasjonen fungerer særdeles godt og viser estimert prosent ved ankomst, samt at bilen vil legge inn ladestopp for deg dersom du ønsker dette. Android Auto / Apple CarPlay er trådløst tilgjengelig, men den runde skjermen legger her en stor begrensning på hvordan disse systemene fyller skjermen.
Sjekk ut saken under hvor vi ser nærmere på lillebror MINI Cooper SE.
Huker du av for den mest omfattende utstyrspakken XL, får du også Augmented Reality, et system som gjør det nærmest umulig å kjøre feil. XL-pakka gir deg mye flott utstyr som panoramatak, massasje på førerstolen, hengerfeste, Harman/Kardon lydanlegg samt alle tilgjengelige førerassistenter.
Plassen i baksetene er naturlig nok noe sparsommelig, men jeg med mine 178 cm kan fint sitte bak meg selv, noe jeg ikke var i nærheten av å kunne i Cooper. Er du derimot over 180 cm kan det nok hende at det blir noe trangt bak. Selvom bilen er registrert for 5, vil du nok oppleve dette som en 4-seter, da midtsetet er så smalt at svært få vil finne seg til rette der, samt at benplassen er ikke eksisterende. Barna får krangle om den ene koppholderen du har bak, men slipper å krangle om ladepunkter, da du heldigvis har to USB-C utganger her. Isofix på yttersetene, samt på setet foran.
Panoramataket gir kupeen ekstra lys og bedre oversikt for passasjerene bak. Glasset virker godt dempet, men her har du også en elektrisk flerlags gardin som kan trekkes for.
Bagasjerommet rommer 300 liter, noe som er 90 liter mer enn det du har tilgjengelig i Cooper. Gulvet kan legges i to nivåer, og det er noe plass under for oppbevaring av ladekabler og diverse. Frunk har du dessverre ikke, og bakluken er ikke motorisert.
1005 liter er det du har tilgjengelig dersom du legger ned baksetene – som her er 60/40-delt. Dessverre så har MINI glemt at vi nordmenn liker å stå på ski, så de må i de fleste tilfeller opp på taket, hvor du for øvrig maks kan ha 50 kg. Aceman kan i tillegg dra med seg henger, men kun dersom henger og vekt ikke veier mer enn 750 kg.
Festepunkter for sikring av last finner du kun i bakkant, og noe feste for sikkerhetsnett finner du dessverre ikke.
Sjekk ut videoen hvor vi tar med Aceman ut på veien, og får et inntrykk av kjøregleden, rekkevidden og opplevelsen ved ladestolpen. Her er det mye å bli glad i.
Vinteren gjør et comeback denne uken, og landeveistesten vår blir kjørt med temperaturer rundt nullpunktet. Regn – snø i høyden – og våte veier hele veien. Som alltid er makshastigheten på denne testruten 80 km/t, og vi følger alltid fartsgrensene ved hjelp av bilens cruisekontroll. Den beregnede rekkevidden havner her på solide 325 kilometer, med et oppgitt forbruk på 14,8 kWt / 100 km. Det er veldig bra forholdene tatt i betraktning, og med tanke på hva som er lovet for denne spesifikke modellen.
På ganske sleipt underlag virker bilen stabil, og cruisekontrollen gjør en særdeles god jobb med å utføre den jobben du ber den om. Her kan du velge at bilen skal følge terrenget å slakke ned i svinger den selv mener er skarpe, og du kan få den til å følge de fartsgrensene som er på stedet. Men, her kan alt dette skrus av, slik at du hele tiden selv bestemmer hva du ønsker, og ikke ønsker, og det setter jeg stor pris på. I tillegg er betjeningen av systemene svært enkle, med menyer som de fleste forstår, og med skikkelige knapper på rattet som ikke etterlater noen tvil om hva du faktisk trykker på. Bra!
Aceman er en relativt stiv bil, og kan fort virke for stiv for enkelte. Kraften er dessverre på forhjulene, det skulle vært på bakhjulene slik at man bedre fikk utnyttet dem, samt at dette gjerne bidrar til en bedre Go-Kart følelse – slik man ønsker fra en bil som dette. Ved harde pådrag får du fort følelsen av at fronten stikker av fra resten av karosseriet, noe som forøvrig er veldig vanlig på elbiler med forhjulstrekk.
På vår 50/50-test som er tøffere ved at vi her også kjører på motorvei med en makshastighet på 110 km/t, er også været enda tøffere. Her snør det tett, og det er også noe slaps i veibanen. Temperaturene ligger også her rundt nullpunktet. Den beregnede rekkevidden havner her på 222 kilometer, med et oppgitt forbruk på 20,0 kWt / 100 km. Det ser ved første øyekast noe lavt ut, men differansen i beregnet rekkevidde er ikke større her enn hos andre.
Ved kjøring utelukkende på motorvei viser beregningene mine en rekkevidde varierende mellom 270 – 310 kilometer. Litt rart at kjøring på motorvei får en høyere beregnet rekkevidde kontra blandet kjøring tenker du kanskje, men det har sin helt logiske forklaring i at det var tørre veier og langt bedre forhold da jeg testet rekkevidde på motorvei. Med andre ord, så ser vi her igjen helt tydelig hvordan forholdene spiller inn på rekkevidden.
Skal du bruke Aceman som bil nr 2, eller du er en som sjelden drar på langtur, så holder den rekkevidden som man her har i massevis. Til og fra jobb vil du ikke ha noen problemer, og skal du på langtur så er rekkevidden god nok til at du ikke har vondt av en strekk på beina når det nærmer seg tomt.
Maks ladeeffekt på 95 kW høres ikke akkurat imponerende ut i 2025, men her reddes totaltiden av en relativt flat ladekurve. I tillegg kan du her, som på lillebror Cooper, forvarme batteriene enten manuelt eller ved å navigere til en lader.
Vi forvarmer lenge og kjører helt fra Oslo til Sørlandet før vi plugger i, så temperaturen skal ha vært optimal. Effekten spretter raskt opp til 103 kW, men daler til rundt 75 kW ganske raskt og holder seg der veldig lenge. Vi bruker 29 minutter fra 10 % til 80 %, noe som er 2 minutter raskere enn det MINI selv oppgir, men like raskt – ikke overraskende nok – som lillebror.
Med MINI følger også en forventning om at dette skal være noe morsomt, og at man skal få en aldri så liten Go-Kart følelse langs veien. Dessverre så ødelegges noe av dette ved at man kun har forhjulsdrift, men helt krise er det ikke. Bilen er som nevnt fast, den har en styring som er fint satt opp, og kreftene som man her har holder i massevis for de aller fleste. Du sitter tett på bakken, og størrelsen på bilen gjør at den fremstår leken og fin. Førerassistentene fungerer utmerket godt, lysene er gode og sittekomforten er god på lengre turer. Støynivået i kupeen er midt på treet, heldigvis spiller lydanlegget såpass bra at du sjelden lar deg irritere særlig over det.
MINI Aceman SE starter på rundt 365 000 kroner. Velger du alt av tilgjengelig utstyr slik man i dette tilfellet har gjort ender du rundt 470 000 kroner noe som fort kan bli for mye for en bil i denne klassen i hvertfall dersom man ser på konkurrentene. Dette er med andre ord ikke bilen for deg som tenker mest på fornuft, men tørr du se litt utenfor boksen så kan du virkelig få deg en smilgarantist her. En Aceman med litt kulere farge, og kanskje ikke alt utsyret man her har valgt, og du skiller deg fort ut fra en ellers generisk og grå bilflåte. Hadde MINI servert firehjulstrekk på denne hadde salgstallene sett mye hyggeligere ut.
Takk til MINI Norge for lån av bil!