Prøvekjøring av Zeekr 7X (apr 2025)

Hans Vidar tok turen til Portugal for å prøvekjøre Zeekr 7X, luksus SUV’en som kan lade med inntil 480kW. Vi fikk prøvekjøre toppmodellen «Privelege AWD» til kr 629 900. Karen på bildet er Lars Fløymo, den nye PR ansvarlige for Zeekr Norge som hadde sin første arbeidsdag i Portugal.

Dato 14.04.2025 @ 00:23

Joachim kikket på Zeekr 7X første gang under eCarExpo i februar, og det videoklippet finner du nedenfor her.

 


Det var ganske hektisk med mange folk, derfor tok også Hans Vidar en aldri så liten gjennomgang av bilen dagen før prøvekjøringen, også på grunn av at værmeldingen for prøvekjøringsdagen var dårlig.

 

 

Zeekr 7X forventes til Norge i juni til de første kundene som har bestilt, og det skal bli flere utsalgssteder enn Oslo, Bergen og Trondheim i løpet av relativt kort tid.

På innstegslisten står det å lese at Zeekr har design-hovedkontor i Gøteborg, og det er satt sammen et team fra mange land i Europa, men selve konstruksjonen av bilen skjer naturlig nok i Kina.

Geely Group har flere merker, og mange vil kanskje tenke på både Volvo og Polestar som litt luksus, men det er Zeekr som er Geely gruppens luksus tech merke.

Når man velger Privelege AWD følger det med dører som åpnes elektrisk, og det er løsninger som er laget for at døren ikke skal åpnes i folk eller biler, noe du også får se i videoklippet litt lenger opp.

Dørene kan åpnes med knapp på siden av bilen, fra app eller innenfra bilen i skjermen foran.

Dersom man skal bruke elektrisk døråpning i sterk vind så må man bidra selv ganske raskt for å forhindre at bilen ser på vinden som en hindring som gjør at døren må lukkes, det er jo greit å vite om.

 

Fra denne skjermvisningen kan det meste åpnes og lukkes, og det er også tilgang til ulike moduser som Pet Mode, Camping Mode og Car Wash Mode.

Her ser du også at ladeluken er bak på venstre side, og du ser at det er her man åpner frunken.

 

Du kan få Zeekr 7X i to ulike RWD-utgaver, Core RWD som har et 75kWt stort batteri og 480km WLTP-rekkevidde, og en startpris på kr 539 900. Den er naturligvis også ikke like «heftig utstyrt» som Privelege AWD er.

Du har også en Long Range RWD har 100kWt stort batteri som har 615km WLTP-rekkevidde, og koster fra kr 589 900, men heller ikke like mye utstyr som Privelege AWD.

RWD-utgavene av Zeekr 7X har 416hk/310kW og 440NM og 0-100 km/t på 6 sekunder, mens AWD-utgaven har 630hk/470kW og 710NM og 0-100 km/t på 3,8 sekunder.

Frunken er noe større på RWD utgavene, ettersom de ikke har noe fremhjulsdrift og motor foran. 66 liter frunk for RWD-utgavene og 42 liter i AWD-utgaven som du ser over her.

Deilig at panseret holder seg oppe selv.

 

Bagasjerommet er på 539 liter og en del av den plassen befinner seg under gulvet som her er lagt for å gi flat innlasting. Baksetene er delt 40/60 og når noe designes i Sverige er det naturlig at man har en skiluke, eller gjennomlastingsluke om du vil.

Bra hengervekt er det uavhengig av RWD/AWD/batteristørrelse med hele 2 000kg, og hengerfestet skal være helelektrisk utfellbart.

Tok med målebånd, og dybden i bagasjerommet er fra 99,5cm i ytterkantene til 101,5cm på midten. Bredden er på 103cm på det smaleste og 121cm på det bredeste. Høyden til bagasjeromsskjuleren med gulvet i øvre posisjon er 43cm og opp til tak er det da 67cm. Jeg glemte å måle fra gulvets nedre posisjon dessverre.

 

Man kan vippe opp bakre del av gulvet i en slags «shoppe-posisjon» der posehankene på sidene er lett tilgjengelige og man har en liten brønn der bakerst til flere varer.

De våkne vil også oppdage 12V på venstre side og noen knapper på høyre side til å heve/senke bilen, for Privelege AWD har luftfjæring.

Nesten litt snodig at det ikke er knapper for å felle ned bakseter, men stropper på toppen av bakseteryggen man må dra i for å legge dem ned.

Veldig bra at det er feste for sikkerhetsnett for bagasje bakom baksetene i taket og bakom forsetene, slik at man trygt og sikkert kan frakte høyere enn bakseteryggens topp baki Zeekr 7X.

Dersom man virkelig trenger maksimalt med plass kan man flytte bort gulvet. Skal se om jeg kan få fatt på nyttelasten og legge den inn her så snart som mulig.

Egenvekten til bilen i kjørbar stand har jeg:

RWD Core: 2 395kg

RWD Long Range: 2 415kg

Privelege AWD: 2 535kg

 

Zeekr 7X er 4,787 meter lang og har 2,9 meter akselavstand. Bredden er 2,100 meter med sidespeil og 1,930 meter uten sidespeil. Høyden er 1,650 meter, men kan jo variere en del om man har luftfjæring.

Minimum bakkeklaring er 17,2 cm.

Med luftfjæring og Offroadmodus heves bilen med 4,5cm i forhold til standard luftfjæring høyde, og den kan også senkes med 2,5cm i forhold til standard høyde.

 

Setene vi fikk prøvekjøre er en del av Comfort pakka som er inkludert i prisen på Privelege AWD, men i enkelte markeder er den ekstrautstyr kun til Privelege AWD.

Knallgode nappaskinnseter med varme, ventilasjon og massasje. Du kan justere sitteputens lengde og vinkel og knappen til korsryggstøtte kan også være knapp for massasje, man bytter funksjon med et trykk inn på denne knappen. Rattet er også elektrisk justerbart, og følger med i minnefunksjonen til setet.

Under nivået mellom setene med koppholdere og ladeplate finner man et rom der det også er 2xUSB-C til mer lading.

 

Litt feil fokus på bildet over her, men man kan altså ikke høydejustere beltefestet i døra, og det synes jeg er litt dumt, for jeg ønsker som regel å justere dette noe nedover for å få beltet der jeg selv vil ha det.

 

Skjermen bakom rattet minnet meg litt om noe fra Porsche, gode knapper på ratt og noen fysiske knapper under skjermen, men det meste styres likevel fra skjermen.

 

Godt head-up display, her med bilde fra presentasjonen, fordi det er ikke så lett å få tatt et godt bilde av head-up displayet på lovlig vis. Det var noen som reagerte på visning av adnre biler og trafikkbildet i head-up displayet, men jeg hadde sansen for det.

 

I testbilen var det oppgradert stereoanlegg, også normalt sett ekstrautstyr i andre markeder, men inkludert i prisen i Norge. 21 høyttalere i Dolby Surround laget «in-house» hos Zeekr, og det låt meget bra!

I RWD-utgavene får man 10 høyttalere som vi ikke vet noe om lyden i, men det jeg vil anta at det er greit nok om man ikke er Hi-Fi entusiast.

Baksetene er meget komfortable, og som du kan se i videoklippet lenger opp fikk jeg god plass i baksetene selv om jeg tar like mye plass som en som er 190cm lang når jeg sitter.

Knappene du ser er til justering av ryggvinkel, og jeg må si jeg savner muligheten til å ofre noe av den ekstreme kneplassen til mer bagasjeplass de gangene man har behov for det.

 

Det at man har tilgang til ladeplugger i armlenet gjør at de som har 3 i baksetet får en potensiell ladeutfordring, der man må sende saker og ting fram til forsetet for lading om man ikke har en veldig lang USB-C ladekabel som går helt bak fra forsetene.

 

Jeg måtte virkelig anstrenge meg for å finne noe med Zeekr 7X som har forbedringspotensiale, for her tror jeg de fleste kan huke av sine ønskebokser.

Det er utvilsomt 480kW ladehastighet som er noe som gjør at Zeekr 7X skiller seg ut, for det finnes flere komfortable. romslige, sterke, raske SUV’er der ute.

Men om det «vrimler» av romslige komfortable SUV’er som leverer på hengervekt med 2 000kg, ladehasitghet med 480kW, lydkvalitet fra 21 høyttalere i tillegg til luftfjæring og komfort til kr 630 000 er jeg ikke så sikker på. Tror mange kan bli svært fornøyde med Zeekr 7X.

Annonse
Bilmerke:
Drivstoff: