Omoda 5 EV – Billig SUV som kommer til Norge i høst (apr 2025)

Gigantkonsernet Chery fra Kina satser stort på Norge og vi har vært i Kina for å nok en gang hilse på et nytt bilmerke fra gruppen – denne gang Omoda, og deres Omoda 5 EV som til høsten kommer til Norge.

Dato 30.04.2025 @ 08:16

Omoda er allerede godt etablert i Europa, men Norge har manglet da man foreløpig stort sett har tilbudt biler med forbrenningsmotor eller hybride drivlinjer. Omoda 5 er derfor ikke en bil bygget på en egen elektrisk plattform, derfor tilnavnet EV.

 

Omoda mener selv at de i Norge skal konkurrere mot MG4, selvom de også nevner BYD Atto 3. Pris og størrelsesmessig så er nok bilen fra MG den mest naturlige av disse.

 

Omoda 5 EV er 4,42 meter lang og 1,83 meter bred. Det gjør at bilen er 14 cm lengre enn MG4, mens den størrelsesmessig er mer lik BYD Atto 3 for der skiller det kun 2 cm i favør konkurrenten fra BYD. Akselavstanden er forøvrig 2,63 meter, og er faktisk noen cm kortere enn de to andre.

 

Bilen fås kun med forhjulsdrift og har 203 hestekrefter / 340 Nm. Batteriet er på 61 kWt og det gir bilen en rekkevidde på 430 kilometer i følge WLTP standarden. Det er 20 kilometer kortere enn MG4 som riktignok har noen kWt større batteri, mens det er litt lengre enn BYD Atto 3 som har et noe mindre batteri.

 

Omoda oppgir 28 minutter fra 30 % til 80 % og maks effekt ved ladestolpen er oppgitt til 80 kW. Dette er tall som ikke imponerer noen, og veldig like de du finner på modellen fra BYD, men kraftig slått av MG4 som har en maks ladeeffekt på 140 kW.  På den positive siden så nevnes det at bilen skal ha forvarming av batteriene før lading, selvom vi ikke kunne finne noe tegn til det da vi leitet i menyene.

 

Bilen skal også leveres med V2l, og du skal kunne trekke inntil 3,3 kW. Om det medfølger adapter eller hvordan dette skal gjøres fikk vi lite informasjon om, men at man har muligheten til dette er jo ikke veldig vanlig i dette segmentet.

 

 

Avtalen med norsk importør er ikke helt spikret, men svært nærstående og Omoda nevner for oss at bilen skal koste mellom 250 000 kroner og 300 000 kroner, noe som vil være ganske likt MG4, men vesentlig billigere enn BYD Atto 3.

 

I følge Omoda kan du velge mellom 3 lakkfarger – blå (som på bildene), hvit og grå.

 

 

 

Sjekk ut videoen av bilen over, denne gangen fikk vi også kjøre bilen på vanlig vei i Kina, selvom det på langt nær er en fullverdig test.

 

 

Blått interiør er kanskje litt for voldsomt for nordmenn, men også her kan du velge mellom 3 interiørstiler, riktignok er alle to-toners farger og vi fikk dessverre ikke sett de andre, men det kunne kanskje virke som om at sort-sort elskende nordmenn må gå skuffet videre.

 

Setene er komfortable og har varme og ventilasjon. Begge stoler er elektrisk justerbare, selvom justeringsmulighetene er meget sparsommelige og du har dessverre ingen form for minne.

 

Bilene skal være relativt ferdigutstyrt når de kommer til Norge slik at det ikke blir mange valgmuligheter på ekstrautstyr. Førermiljøet ser flott ut og skjermene er tilsammen på 24,6″. Materialkvaliteten må sies å virke meget bra med svært liten grad av hardplast – og der du finner den kan du fint leve med den. Lydanlegget er levert fra SONY og standard er 8 høytalere. Du kan velge mellom en mengde farger på interiørbelysningen.

 

Bilen vi fikk se hadde soltak med mulighet for åpning, men om denne var standard fikk vi ikke vite.

 

 

Instrumenteringen gir deg den informasjonen du behøver, og uten å ha prøvd for masse fikk jeg hvertfall til å endre innholdet på høyresiden av skjermen.

 

På siden av skjermen har du egne knapper for å justere lysnivået på begge skjermene samt egne volumknapper. Hvor vidt dette noen gang blir brukt er vel heller tvilsomt, da det heldigvis finnes andre måter å gjøre dette på.

 

 

Menysystemene er veldig likt mye annet som kommer fra Kina, og fremstår relativt enkelt i bruk. Apple CarPlay/ Android Auto skal være tilgjengelig, uten at vi faktisk prøvde det. Skjermen fremstår ellers responsiv og fin og du kan ved å dra ned fra toppen lage egne snarveier til det du bruker aller mest.

 

360 kamera skal være standard. Kjekt at bilen blir gjennomsiktig – det gir ekstra god oversikt. Spyling på kameraene har du ikke.

 

 

Materialkvaliteten virker god, og det imiterte treverket som du finner flere plasser i interiøret har en fin tekstur og ser bra ut. I midtkonsollen finner du en trådløs ladeplate, to koppholdere samt flere ladepunkter. Noe oppbevaring under armlenet som også har mulighet for kjøling samt at du under det vesle lokket i midtkonsollen kan legge fra deg en mynt eller to.

 

 

Jeg får fint plass bak meg selv, og har god plass til både knær og hode. Ryggvinkelen er noe rett, skulle gjerne sett at den var litt slakere. Stort armlene i midten med koppholdere.

 

Ingen egen klimasone, men det forventer man ikke i en bil som dette. Tilnærmet flatt gulv sørger for at man også kan sitte i midten.

 

 

Bagasjerommet rommer 360 liter med setene oppe. Det er 10 liter mer enn i MG4, men 80 liter mindre enn i BYD Atto 3. Du har noe plass under gulvet, akkurat nok til ladekablene. Egne fester for sikring av last samt et 12V uttak, men ellers er det lite å skryte av.

 

Baksetene er todelt 60/40, men mangler skiluke og mulighet for å legge ned setene fra bagasjerommet. Volumet økes til 1100 liter med setene nedfelt, og du får et tilnærmet flatt gulv. Hengerfeste får du ikke, og vi fikk ingen informasjon om eventuell taklast.

 

Da bilen ikke bygger på en egen elektrisk plattform så har man heller ingen frunk. Helt greit for de fleste, men irriterende for andre som ikke vil ha skitne ladekabler inn i bilen.

 

 

Ladelukens plassering er ikke ideel. Den åpnes manuelt innenifra, men vi håper det kommer en mulighet for dette via bilens nøkkel eller app, uten at vi fikk noen klarhet i det.

 

Hele luken føles noe enkel og bekymringene om hvordan dette skal fungere i skikkelig dårlig vintervær melder seg raskt, og uten å ha prøvd så virket dette som en langt fra ideell løsning.

 

Vi fikk ikke kjørt veldig langt med Omoda 5 EV, men fikk testet en hel del mer enn da vi sist var i Kina for å se på Exlantix ES/ET. Det er derimot vanskelig å si mye om inntrykkene da norske veier ofte byr på helt andre utfordringer enn fine kinesiske veier i urbane strøk.

 

Jeg fikk testet regenerering, noe bilen har tre nivåer av. Velger du det kraftigste så kommer regenereringen gradvis og blir faktisk ganske kraftig, men til stillestående kommer bilen ikke. Styrefølelsen er veldig kunstig, og det er relativt stor vandring på rattutslagene før det skjer noe. Ikke uvanlig, men ingen personlig favoritt hos meg. Støynivå og fjæringskomfort får vi komme tilbake til, da innrykkene fort kan endre seg når vi prøver bilen her.

 

 

Ved harde pådrag så får du følelsen av at forparten stikker av fra resten, veldig karakteristisk elbiler med forhjulsdrift med andre ord. Bilen oppleves mer enn kvikk nok, og gjør 0-100 km/t på rundt 7,6 sekunder. Bilen har 3 kjøremodus, Eco – Normal – Sport, og i sport blir mappingen på wattpedalen noe slitsom.

 

 

Omoda håper at Omoda 5 EV skal være på norske veier fra Oktober av, og med det får vi nok en Crossover/SUV som skal konkurrere i et allerede knalltøft marked. Service og gode kundeforhold står meget sterkt hos Chery-gruppen og skal man lykkes i Norge så vil nok dette være et bra utgangspunkt, men da trenger man selvsagt tid.

 

Chery satser stort på Norge og det blir spennende å se hvem den norske importøren blir og hvordan Omoda blir mottatt av norske kunder.

 

 

Annonse