Av den elektriske porteføljen til MINI er nok Countryman den som appellerer til folk flest, mest på grunn av sine praktiske egenskaper. Bilen bygger på samme plattform som BMW iX1/iX2 og bygges ved samme fabrikk i Tyskland. Men noen direkte kloning er det ikke, for en MINI er og blir en MINI.
Selv med null peiling på bil så vet du at dette er en MINI. Heldigvis tenker nok mange, for i dagens marked glir de aller fleste snart inn i hverandre hva gjelder design, men MINI de holder på tradisjonene. Markante hjulbuer i kontrastfarge får Countryman til å se barsk ut, og har bilen tilnavnet JCW får den i tillegg et relativt sportslig preg.
Lyktene er mer firkantede enn tidligere og matcher formen på grillen. John Cooper Works pakken gir som nevnt sportsligere styling med en racing inspirert grill og detaljer som ser ut som svære luftekanaler. Lysene er gode, men noen Matrix-funksjon får du ikke hos MINI.
Countryman fås i 10 forskjellige eksteriørfarger og du velger om du vil ha sort tak eller ikke. Testbilen er utstyrt i fargen Melting Silver III, en lakk som er inkludert i prisen.
Bilen er 4,45 meter lang og 1,84 meter bred med en akselavstand på 2,69 meter. Det er til sammenligning 5 cm kortere enn BMW iX1 og 10 cm kortere enn BMW iX2. Egenvekten er oppgitt til 2096 kg og nyttelasten til 399 kg.
Batteriet har naturlig nok samme størrelse som sine tvillinger og er på 66,5 kWt brutto / 64,6 kWt netto, og skal gi bilen en rekkevidde inntil 432 kilometer – testbilen er fullutstyrt og da synker den sertifiserte rekkevidden til 399 kilometer.
Countryman kan også fås med bensinmotor, og for de som virkelig vil krydre hverdagen med litt ekstra morro finnes det en Countryman JCW All4 – med en bensinmotor på 300 hk. Den elektriske versjonen er selvsagt det som hvermannsen i Norge skal ha, og her kan du velge mellom forhjulsdrift eller firehjulsdrift.
Den firehjulsdrevne utgaven har 313 hk i boost modus, og tar deg til 100 km/t på raske 5,6 sekunder.
Sjekk ut videoen over hvor vi går nærmere gjennom MINI Countryman SE ALL4.
Startprisen på Countryman SE ALL4 er 449 090 kroner uten kampanjer. Legger du til John Cooper Works pakken og nær sagt alt tilgjengelig utstyr slik pressebilen har ender du rett rundt 600 000 kroner med vinterdekk. Det er mye penger, men likevel godt under en fullutstyrt BMW iX1. Fra-prisen på en iX1 xDrive30 er forøvrig 527 000 kroner, så selv uten særlig utstyr så er MINIen billigere.
Hvorfor skal man da velge BMW? Mye handler vel om tradisjoner, og ja, du får kanskje litt mer utstyr hos BMW – samt noe mer plass, men om det er verdt pengene er jeg personlig litt i tvil om. I tillegg så er jo designet på Countryman definitivt mer morsomt enn designet på iX1.
Sportslige stoler med god støtte både for overkropp og lår. Oppvarmede i tre nivåer, og seteminne på førerstolen som også har en enkel massasje, eller en korsryggstøtte med bevegelse er vel rettere å si.
Setetrekket er en blanding av kunstskinn og stoff, med detaljer medfølgende JCW pakken.
Klassisk, elegant og stilrent. I en tid hvor svært mange begynner å få interiør som ser svært generiske og kjedelige ut, skiller MINI seg fremdeles ut med et morsomt, men moderne preg – og det skal de hylles for. Den runde OLED skjermen i midten er krystallklar og enkel i bruk, og har ingen andre minuser enn at integrasjonen av Apple CarPlay/Android Auto ikke er helt tilpasset formen.
Rattet er skikkelig tykt og varme i 3 nivåer. Justeringene skjer manuelt. Som på alle topputgaver hos MINI har du her muligheten for et Head-up display samt at du også får AR-teknologi. Stilig interiørbelysning med flere fargevalg. Lydanlegget fra Harman/Kardon har god fylde.
Sjekk ut saken vår om lille, morsomme MINI Cooper SE over.
Gjenbruken av materialer er store hos MINI, noe som holder kostnadene nede. Her kunne man kommet skjevt ut fra hoppkanten slik at alle biler dermed hadde materialer og løsninger som ikke var ideelle, men her har MINI truffet bemerkelsesverdig godt, både med tanke på ergonomi og kvalitetsfølelse. Nær sagt alle knapper er fjernet, men alle biler har det lille panelet under skjermen med girvelger, start-bryter og skifte av kjøremodus – eller Experiences – slik MINI kaller dem. Også egen hurtigknapp for å komme til kjøretøysinnstillinger og en for kamerasystemene.
Trådløs ladeplate har man selvsagt, samt et par USB-C utganger. Koppholderne er dessverre altfor grunne og mangler klemming, så disse er ikke verdt sin verdi i plast.
For meg og mine 178 cm er plassen i baksetene god. Jeg sitter fint bak meg selv og har god nok plass til hodet. Panoramataket gir fint lys i kupeen og kan åpnes for ekstra lufting på varme dager.
Koppholdere i armlenet i midten og ladepunkter til et par stykk. Midtkonsollen spiser mye plass, så den som eventuelt må sitte i midten må sitte relativt bredbent for ikke å ha knærne i haka.
Seteryggen kan vinkles, enten for optimal komfort eller for større bagasjerom – kjekt!
Bagasjerommet rommer 460 liter – 30 liter mindre enn iX1. Countryman er forøvrig den eneste modellen fra MINI med elektrisk bakluke.
Under panseret finner du bare en haug med uutnyttet plass, så ladekablene må dessverre ligge bak i egen plass under gulvet- sløvt av designavdelingen.
Seteryggen er tredelt, og lagt ned økes volumet til 1450 liter. Du finner solide festepunkter for sikring av last i tillegg til at det er festepunkter for et sikkerhetsnett.
Også her kan du trekke med deg inntil 1200 kg på hengerfestet som felles ut helt automatisk – det er ikke mange i denne klassen som kan skryte av det samme.
Smeigedagene nærmer seg sørlandet og på rekkeviddetestene våre lå temperaturene mellom 10 og 12 varmegrader denne uken. Landeveistesten vår har en maks hastighet på 80 km/t, og vi kjører som alltid i et kjøreprogram som tilsvarer normal og med behagelige temperaturer i kupeen.
Den beregnede rekkevidden denne dagen havnet på solide 425 kilometer med et oppgitt forbruk på 14,7 kWt / 100 km. Nå står testbilen på ganske sparsommelige vinterdekk i dimensjon 225/55-18, men beregningene må uavhengig av dette sies å være veldig gode. Dette er som alltid beregnet fra 100 % til 0 %, slik at du vil sjelden oppleve å kunne kjøre så langt, men det bekrefter at det på en optimal dag ganske lett vil kunne matche WLTP sertifiseringen på bilen.
Veldig mange har en god del blandet kjøring i hverdagen vår, og 50/50-testen vår inkluderer dermed også kjøring på motorvei med en maks hastighet på 110 km/t. Samme parametre som på testen over, og på denne runden havnet den beregnede rekkevidden på 352 kilometer, med et forbruk på 18,5 kWt / 100 km. I forhold til hva som er lovet så er dette også mer enn godkjent.
Ved kjøring utelukkende på motorvei viser beregningene en estimert rekkevidde rundt 29 mil – og det er i høyere hastigheter at man oppdager at bilen gjerne skulle hatt et noe større batteri.
Som på iX1/iX2 fra BMW så er 130 kW makseffekt ved lading. Her har man, som på alle elektriske modeller fra MINI mulighet for å forvarme batteriene enten manuelt eller via navigasjonen.
Vi navigerer til MER-laderen ved Brokelandsheia med en gang vi reiser fra Fornebu, og bilen får da god tid på å forvarme slik den selv mener er best. Effekten spretter raskt opp i 130 kW, men gleden er ganske kortvarig, og som på sine tvillinger så daler hastigheten jevnt og trutt hele veien. Sluttiden fra 10 % til 80 % ender på 32 minutter – relativt likt med de resultater vi har hatt med iX1/2, men 3 minutter tregere enn det MINI selv hevder. Ingen dealbreaker kanskje, men hadde ikke skadet om man kunne barbert bort noen minutter fra ladetiden ved å ha en litt flatere ladekurve.
MINI Countryman er en velkjørende bil med et fast understell slik vi gjerne forbinder med MINI. Countryman er dog den mest komfortable i porteføljen, uten at det går særlig utover de morsomme egenskapene ved bilen. Støydempingen er ikke klasseledende god, men du lever greit med den. Hjelpesystemene er veldig gode og her kan du individualisere nær sagt alt til fingerspissene.
Styrefølelsen er god, og bilen oppleves kvikk. Boost-funksjonen er tilgjengelig i 10 sekunder, men du kan til enhver tid aktivere de 10-sekundene på nytt.
Fullutstyrt blir bilen kanskje noe dyr sett i forhold til hva enkelte godt utstyrte biler fra VW-konsernet koster. Likevel får du her noe helt særegent og morsomt som vil glede både deg og de rundt deg.
Takk til MINI Norge for lån av bil!