Hyre, en spennende ny aktør innenfor bildeling (apr 2018)

Hyre skal sørge for dine bilbehov i fremtiden, enten du vil eie bilen din eller ikke.

Dato 02.05.2018 @ 11:07

Hyre har selv laget en liten video som viser løsningen for en som vil leie bil:

 

Du kan bruke Hyre om du eier en bil du vil leie ut. Earn.
Du kan bruke Hyre om du har flere i familien og eventuelt også venner du vil dele bilen med. Share.
Du kan bruke Hyre om du har kjøpt en Seat og trenger en annen Seat. Switch.
Du kan bruke Hyre om du vil prøvekjøre en Seat i Oslo. Test.
Du kan bruke Hyre om du ikke eier en bil, men heller vil leie når du trenger en. Så lenge du har lappen og er over 23 år.
…men foreløpig må du bo i Oslo, eller ha ditt bilbehov der.

Som Seat viste på lanseringen kommer Hyre inn som aktør på svært mange av de løsninger Seat skal levere.
Det er dermed ikke uten grunn at Møller er tungt inne på eiersiden i Hyre.

Jeg tok turen til Hyre sine kontorer i Drammensveien på Skøyen for å slå av en prat med CEO Nils Petter Nordbø.

Vi startet å prate om bildelingsmarkedet, som foreløpig er ganske lite, på tross av at biler stort sett står i ro svært mye av tiden på døgnet. Markedet er i vekst, og har noen etablerte aktører, men Hyre mener at de skal gjøre dette enklere og mer komplett enn dagens løsninger.

Han kunne fortelle at Hyre ble startet av 2 ansatte, som i februar 2017 startet med å rekruttere nødvendig kompetanse, samt å teste hardware som skulle inn i biler som skal ha Hyre sin nøkkelfrie løsning.
De måtte finne en løsning som var smart nok til at man kunne åpne bilen, og kjøre den, ved hjelp av mobilen. Den måtte kunne lese av innholdet i drivstofftanken, og registrere hvor bilen var slik at bompasseringer kunne registreres automatisk.
Samtidig måtte den være «dum nok» til at systemet ikke kunne overstyre bilen med tanke på terroristers bisarre ønsker.

«Men kan bilen hackes?», spør jeg.
Nils Petter svarer: «Kan nettbanken din hackes? I utgangspunktet er dette systemet sikrere enn keyless-systemer som bilene ofte har i dag, fordi alle brukere av Hyre må registrere seg med Bank ID i tillegg til at de må ha en PIN-kode i appen. Dette er så sikkert som banken.»

Hyre som AS ble stiftet 27/2-17 og registrert hos Brønnøysund 17/3-17
De hadde 8 ansatte 1/8-17 og kunne i oktober 17 lansere en MVP (minimum viable product) – som vil si et minimumsprodukt som kunne testes.
Hyre bruker LEAN startup, og har utviklet seg på bakgrunn av tilbakemeldinger fra sine testere.
Tanken er å bygge opp et meget godt og solid produkt før de lanserer andre steder enn Oslo.

Selv om ambisjonene om å nå utenfor norges grenser er det ikke der fokuset ligger nå.
I April 2018 ble Hyre åpnet for alle som har bil å leie ut eller som ønsker å leie bil i Oslo, og nå skal tjenesten eskaleres her og forbedres på bakgrunn av tilbakemeldinger fra brukere.

Vi rusler ut til et par biler fra Seat, så jeg kan få se appen og hvordan den fungerer dersom man leier en bil.
Appen finner raskt nærmeste biler for ønsket tidsrom i et kartvindu, og du blir eventuelt geleidet av Google Maps til bilen du vil leie.
Så ber appen deg om å ta bilder av bilen utvendig fra ulike vinkler, før du åpner den med appen, og kan kjøre i vei uten å ha den fysiske nøkkelen eller ha snakket med bilens eier.
Når du er ferdig med bilen må du parkere der du fant den, så nær som mulig, og igjen ber appen deg om å ta bilder av bilen før du forlater den.
Du gir også feedback i forhold til bilens eier, om det var greit å leie bilen, slik at Hyre eventuelt kan luke ut useriøse utleiere.

Leier du ut din bil kan du også ta kontakt med Hyre dersom en leietager har oppført seg dårlig, eller søpla ned bilen din, da kastes de ut av Hyre.

For at leie skal fungere så enkelt som dette må det installeres en boks i bilen som kalles Hyre Connect, og du får gratis installasjon om du stiller din bil til disposisjon for utleie minst 5 dager per mnd.
Hyre sier det slik: «Du stiller med bilen, vi fikser resten».

Jeg har leaset bil selv før, og da er man jo fort litt redd for dagen bilen skal leveres tilbake, med tanke på ekstra påkost, så jeg spurte litt ang forsikringen som følger med når man leier ut bilen via Hyre.
Ved en eventuell skade skal forsikringen få bilen tilbake i en slik tilstand at det ikke blir noe påkost ved tilbakelevering.
Du må snakke med de du har leaset bilen av for å forsikre deg om at de synes det er ok at du bruker Hyre, det er de/banken som eier bilen ved leasing, ikke du, derfor er dette sentralt.

Hyre har tett samarbeid med Seat, fordi de ser på nye måter folk kan eie bil på, så jeg spurte litt om det bare er Seat eller andre biler som Møller produserer som kan bruke Hyre.

«Så godt som alle nyere biler som er laget etter 2012 kan bruke Hyre.» Så her er det ingen utelukkelse av andre bilmerker.

Hyre vil jobbe videre med løsninger for ulike bilbehov, og har nylig fått et par oppdrag i et par nyere bygårder (i Bergen og Oslo) der beboerne skal få tilbud om noen el-biler på deling gjennom Hyre.

Vil du leie bil fra Hyre i Oslo, eller leie ut en bil kan du lese mer på Hyre sine nettsider.

 

Takk til Nils Petter Nordbø og Hyre AS for at jeg fikk komme på besøk!

Annonse
Kategori:
Drivstoff: