Hyggelig gjensyn med BMW i4 M50 (mars 2024)

Ukens testbil er muligens en av de aller beste elbilene i sin klasse. Til å være en bil som bygger på en fossil platform så har BMW fått til noe her som virkelig imponerer! BMW i4 M50 er en vaskekte BMW som byr på kjøreglede av rang.

Dato 09.03.2024 @ 10:47

BMW i4 M50 er en Grand Coupè, som bygger på 4-serien til BMW. Bilen er 4,783 meter lang og 1,852 meter bred.

 

Bilen fås kun med en batteristørrelse og dette er 81,1 kWt stort noe som skal gi bilen en WLTP rekkevidde inntil 529 kilometer. Testbilen har fått en hel del utstyr og den sertifiserte rekkevidden her er 473 kilometer. Bilen har 544 hestekrefter og hele 795 Nm som skal sørge for at du er i 100 på kjappe 3,9 sekunder.

 

BMW i4 M50 er har alltid xDrive, det vil si firehjulstrekk. For de som ikke ønsker en så sportslig bil som dette så er BMW i4 eDrive40 tilgjengelig, men denne får du kun med trekk på bakhjulene.

 

Som vanlig hos de tyske premium-merkene er ekstrautstyrslisten lang som et vondt år. Startprisen på BMW i4 M50 er 665 600 kroner. Testbilen har øverste utstyrsnivå – Supercharged –  samt en del utstyr over der også, og det gjør at totalprisen her ender på 902 349 kroner.

 

Mye deilig utstyr, men du behover neppe alt som er her. BMW har per februar/mars 2024 en kampanje gående på en BMW i4 M50 Fully Charged (neste øverste nivå) til 599 900 kroner – det er en knallpris på en bil som dette!

 

Vi må vende tilbake til påstanden om at dette fort er en av de beste bilene i denne klassen. Undertegnede er ikke altfor glad i elbiler som ikke er bygget som nettopp det, da de ofte har en del begrensninger og løsninger som ikke er tilpasset elektrisk drift. BMW i4 M50 har sine klare ulemper nettopp på grunn av at den ikke er bygget som elbil, men fordelene og måten BMW kompenserer for dette på gjør at smilet fort vender tilbake.

 

Et par sanser får ikke oppfylt behovene sine her, men BMW prøver så godt de kan via Hans Zimmer og lage lyder som tilsvarer det du kanskje forventer av en BMW M. De lykkes til et visst punkt, men noen fullverdig kompensasjon er det ikke. Akselerasjonen og kraften er brutal, og det adaptive M sportsunderstellet er et av de bedre understellene tilgjengelig.

 

Bilen er stiv, kanskje for stiv for noen, men det er akkurat slik en bil som dette skal være. Det er langt fra stiv til ubehagelig, og denne spiser unna ujevnheter på en vanvittig god og artig måte. Ved hard kjøring i svinger får du nærmest null krenging, bilen ligger klistret til veien godt hjulpet av det lave tyngdepunktet elbiler gir.

 

Assistansesystemene til BMW er blant de beste, her gjør både adaptiv cruisekontroll og styreassistent en god jobb. Ping-pong er det null av her, heller ikke den nye regelen om varsling ved overskridelse av fartsgrense er foreløpig implementert her, til stor glede for undertegnede.

 

Testbilen har BMW laserlys som sørger for veldig god sikt i mørket. Lyktene lyser langt og sterkt, men er kanskje ikke like sofistikerte som de mest avanserte lyktene til konkurrent Mercedes-Benz eller Mercedes-AMG i dette tilfellet.

 

Pressebilen ruller på 19″ felger og dekk, 18″ er standard. 245/40-19 foran og 255/40-19 bak er dimensjonen og bilen ruller på Pirelli P-Zero Winter  – altså sportslige vinterdekk som bidrar til en sportslig følelse selv på vinteren, men som kanskje ikke er helt optimale med tanke på støy og rekkevidde.

 

 

I videoklippet over kan du se mer av uken vi hadde med BMW i4 M50, og hvor fantastisk denne bilen oppleves på veien.

 

 

Testbilen har M-sportsseter, en tilleggskostnad på 9900 kroner. Fantastisk lekre stoler, som oppleves særdeles behagelige for undertegnede. Gode justeringsmuligheter, og oppvarming i 3 nivåer. Enkelte vil kanskje føle at setene er noe harde og smale, samt at de gjerne ønsker seteventilering, dette løser du ved å ikke velge setene som testbilen har.

 

 

BMW-logo er nærmest unødvendig her, for ser du et førermiljø som dette så vet du hvilket merke som står for produksjonen. God ergonomi, med gjennomtenkte detaljer. Meget god materialkvalitet og følelse, her hører du ingen ulyder fra interiøret.

 

BMW i4 har i senere tid fått en aldri så liten oppgradering på interiøret, enkleste måten å identifisere dette på er at girspaken er byttet ut til fordel for vippebryteren som man finner i nyere BMW-modeller.

 

BILDE AV MIDTKONSOLL

 

I midtkonsollen har du en vanlig USB utgang, et 12V uttak samt en trådløs ladeplate. To koppholdere med klemming og hurtigknapper som tar deg diverse steder på skjermen. Også egne knapper for skifte mellom de forskjellige kjøremodusene.

 

Under armlenet finner du én USB-C samt noe oppbevaring.

 

Rattet i i4 er etter undertegnedes mening det beste rattet til BMW, men dessverre ikke et ratt de har videreført.

 

Grunnen til kjærligheten for dette rattet er at her har man knapper for justering av avstand til bilen foran samt egen knapp for rattvarme. Detaljer som ikke spiller så stor rolle for noen, men en større del for andre. Manuell justering, skulle gjerne sett at dette var elektrisk, en bil som dette fortjener og skal ha det.

 

Brukergrensesnittet til BMW er ikke av de aller beste og mest intuitive. Måten ting er lagt opp på fremstår rotete og uoversiktlig, selv om du ganske fort finner ut hva som skjuler seg hvor. At skjermen har fantastisk oppløsning og er veldig responsiv hjelper på, men vi håper at BMW tar en skikkelig opprydding og etterhvert tilpasser seg tiden vi nå er inne i.

 

Linjen på bunnen er alltid tilgjengelig, slik at du enkelt kan endre temperatur og setevarme uten å måtte inn på klimamenyen for det.

 

Navigasjonssystemet til BMW er svært bra i tillegg til at presentasjonen av det er lekkert. Her får du beskjed om hvor mye strøm bilen forventer at du vil komme frem med, og denne prosenten er alltid tilgjengelig oppe i venstre hjørne. I tillegg så legger bilen automatisk inn ladere for deg dersom du ikke kommer frem, og søker du etter ladere så viser den den hvor mange ladere som er tilgjengelig på stedet og hvor mye effekt de leverer.

 

Testbilen har også Head-up display, hvor du kan velge mellom en del forskjellige visninger. Dersom du navigerer et sted vil også navigasjonsvisningen komme opp i displayet når du nærmer deg avkjøringer/kryss, slik at føreren skal slippe å se vekk fra veien. Etter avkjøring/kryss forsvinner navigasjonen og kun fartsgrense og bilens hastighet blir igjen, for å minst mulig distrahere føreren. Behagelig og veldig kjekt.

 

Gode kamerasystemer er på plass, og visningen er flott. Også hos enkelte modeller hos premiummerkene er kameraene eksponert for skitt og smuss, og i4 er en sånn bil, så på dager med våte veier blir sikten fort redusert.

 

Bilen har også BMWs fantastiske ryggeassistent. Den tar opp kjørt strekning på 200 meter og kan så reversere tilbake de samme 200 meterne uten at du trenger å gjøre noe annet enn å følge med. Fungerer særdeles godt, og er jo spesielt kjekt dersom du har kjørt inn en innkjørsel hvor det er vanskelig å snu og derfor må rygge tilbake.

 

 

Relativt smale trange, og det er relativt tydelig at dette er en bil som ikke er bygget på en egen el-platform, for plassutnyttelsen er ikke optimal.

 

Stor kaddangtunell i midten spiser opp en del benplass, samt at midtsetet er hevet såpass mye at det for voksne er nærmest ubrukelig. Yttersetene er oppvarmet, og her finner du også ISOFIX.

 

 

Coupè formen på bilen gjør utslag på hodeplassen bak. Med lue på er det fremdeles plass til 2 fingre over hodet på en som er 178 cm høy, så er du med andre ord over 180 cm så blir det fort knapt med plass bak her.

 

 

Ikke så voldsomt med benplass bak heller, selvom undertegnede fint sitter bak seg selv. Tradisjonelt spiser sportsstoler litt mer plass, hvordan det er i dette tilfellet er usikkert, anbefaler å prøve før man bestemmer seg, dersom plassen bak er viktig.

 

 

Føttene får plass under stolen foran, slik at støtten for lårene oppleves som god. På grunn av at man ikke har flatt gulv er det ikke like mye spillerom for beina, slik at er det tre bak så kan det fort føles noe trangt.

 

 

Egen klimassone bak er positivt. 2 USB-C utganger til lading av diverse.

 

 

Stor bagasjeromsluke sørger for bedre praktikalitet enn på andre sedaner hvor bakruten ikke følger med opp. Volumet er oppgitt til 470 liter. Høyden er noe begrenset, men både hattehyllen og den platen som står igjen kan fjernes.

 

Noe plass under gulvet, akkurat nok til oppbevaring av ladekabler etc, da bilen dessverre ikke har noen frunk.

 

Baksetene kan legges ned i en 40/20/40 løsning og med setene felt ned har du tilgang til 1290 liter. Nærmest flatt gulv, og gode ankepunkter for sikring av eventuell last.

 

Landeveistesten vår ble kjørt under varierende forhold. Tørt og tidvis solskinn langs kysten, etterhvert et par intense snøbyger og veldig våt vei. Temperaturene varierte mellom -2 og +2 grader. Ruten er på 205 kilometer og en tur vi tar med alle elbiler på. Vi starter og stopper på samme sted for å utjevne forskjeller i elevasjon, samt at vi så langt det lar seg gjøre alltid kjører i fartsgrensen på cruisekontroll. Klimaanlegget er stilt inn på komfortable temperaturer og vi kjører alltid i et kjøremodus som tilsvarer normal/komfort.

 

Den beregnede rekkevidden havnet på 455 kilometer, med et forbruk på 17,6 kWt / 100 km. Det er veldig bra, forholdene tatt i betraktning, spesielt med tanke på at bilen ruller på 19 tommere med sportslige vinterdekk.

 

På vår noe tøffere 50/50-test som inneholder omtrent 50 % landevei og 50 % motorvei med 100 km/t havnet den beregnede rekkevidden på 430 kilometer med et forbruk på 18,6 kWt / 100km. Våte veier og stabil temperatur på +4 grader.

 

Bilen leverer godt innenfor det som er lovet fra BMW, men ser man på forbruket så er det tydelig at dette ikke er den aller mest effektive bilen, men heller ikke den med dårligst effektivitet. 18″ felger og dekk vil nok hjelpe en del her vil vi tro.

 

Vi sjekket også rekkevidde med ren motorveikjøring, da uten å ta særlig hensyn til effektivitet og batterivarmeren var også aktivert. På våre sjekkpunkter på E18 sørover fra Oslo så varierte den beregnede rekkevidden fra 350 kilometer til 365 kilometer. Med andre ord kommer du langt med motorveikjøring også, gitt at forholdene ikke er altfor ille. Vi hadde tørr veibane med +4/5 grader.

 

BMW i4 M50 kan maksimalt ta imot 205 kW og BMW oppgir 13 minutter fra 10 % til 80 %.

 

Her har man mulighet for forvarming ved å navigere til en hurtiglader, samt at man også har mulighet for å starte forvarming manuelt. Aktiv forvarming vises med et symbol i skjermen, så her har BMW alt på plass.

 

Da vi gjennomførte ladetesten vår hadde vi kjørt lenge med forvarming aktivert, og det var hyggelig å se at forvarming fremdeles var aktivert selvom vi ankom laderen med 8 %. Her er det flere andre som kutter forvarming fra 20 % og nedover, så at man kan forvarme så langt ned i skalaen som her er utelukkende positivt. Maks ladehastighet på 205 kW ble oppnådd, riktignok så varer dette kun et lite øyeblikk og hastigheten daler ganske raskt. Allerede på 54 % så er man under 100 kW, men sluttiden endte likevel på 31 minutter, altså nøyaktig det samme som BMW selv oppgir.

 

Via bilens skjerm kan du enkelt justere ladenivået, og stille inn maks strøm med AC-lading. Sistnevnte er spesielt kjekt for å forhindre høy nettleie – kan fort bli dyrt om bilen trekker 32A samtidig som vaskemaskin og tørketrommel går. Under lading har du også et valg for justering av lydstyrken på viftene, den bør stå til «ikke begrenset», med mindre du står tett opptil naboens husvegg og hurtiglader, men det er det svært få som gjør.

 

BMW i4 M50 er en herlig bil og det er vanskelig å levere fra seg. At BMW klarer å levere en så bra pakke i en bil som ikke engang er ment som elbil er ikke noe annet enn imponerende. Ikke den beste familiebilen med tanke på litt redusert bakseteplass kanskje, men personlig ville jeg ofret litt komfort for baksetepassasjerene for å få en bil som dette. Som utstilt så er den dyr, men med kampanjen BMW kjører så har plutselig en godt utstyrt i4 M50 blitt en bil mange bør ta en titt på.

 

Vi gleder oss til den dagen BMW kommer med en lignende bil, bygget på en egen platform – denne her beviser at det kan bli meget interresant!

 

Takk til BMW Norge for utlån av BMW i4 M50!

Annonse