Finalen – valget – VW Golf eller BMW i3 ???

Valgets kval, skal vi velge BMW i3 eller Golf med 4Motion?

Dato 05.06.2014 @ 09:19


Tiden var kommet for å velge, hvilken bil skulle bli vår bil nummer 2, VW Golf eller BMW i3???

Hva er avgjørende for valget? Økonomi? Følelser? Fornuft? Praktiske hensyn? Plass? Motor? Forbruk? Miljøvennlighet?
Det vil naturlig nok variere fra person til person hva som blir viktig.

Vi landet på å lease VW Golf 1,6 diesel, Highline, 4 motion.
Noen av hovedgrunnene var:
Firehjulstrekk – prøv å kjøre en kaotisk vinterdag på Hisøya til Soria Moria Barnehage uten firehjulstrekk, så skjønner du hvorfor dette er noe vi ser på som ekstra verdifult i en bil. (Kona jobber der)
– motargument: men kunne dere ikke bare brukt den firehjulsdrevne BMW’en de dagene firehjulstrekk behøves? (har BMW 525 xda som bil 1)
Jo, vi kunne det, men da ville ikke bil 2 alltid kunne være bil 2, men det er et godt motargument!

Fem seter – BMW i3 har bare 4, vår familie består av 5, vi ville aldri kunne brukt bil 2 som en erstatning/reserve for bil 1 – VW Golf har 5 seter, og er i mellomklassen.
Ser ikke helt motargumenter her…

Kostnad – den store skjulte kostnaden når man kjøper en bil er verditap, noe denne relativt nye artikkelen fra Broom sier mer om. Og hvem vet hva en BMW i3 er verdt om 3 eller 5 år fra nå?
Det kommer til å skje MYE på el-bil fronten de neste 3 årene, og da kan verditapet fort bli skummelt stort dersom bilen du har kjøpt blir utdatert.
Her tror jeg nok BMW i3 ligger LANGT foran konkurrenter som Nissan Leaf og andre eksisterende El-biler, og er sånn sett ikke det mest utrygge kjøp der ute, men når E-Golf kommer seg ut på norske veier, kan den med sine 5 seter kanskje gjøre verditapet på en i3 noe stort? Uansett ikke en risiko vi var villige til å ta nå.
Kunne du ikke bare leaset en i3 da?
Nei, det er svært ugunstig å lease en bil som ikke har avgifter, fordi leasingselskapet da ikke får noe fradrag for disse når de skal regne forskjell på kjøpesum og restverdi – gir rett og slett kjipt månedsbeløp og svært dyr bil i forhold til andre i samme prisklasse. Så leasing av el-biler med avgifts-systemet vi har er uaktuelt.

Med et moderat verditap ville i3 koste over 2000 mer enn det koster oss å lease en VW Golf, og da har jeg regnet med:

  • Startbeløp med gebyrfor leasing (på lån for i3)
  • Gebyrer per termin for leasing og lån
  • Terminbeløp på leasing og rentekostnad på lån (som du jo får skattefordel på i motsetning til leasing som ikke gir dette)
  • Forbruk (strøm/diesel) regnet ut fra 15 000 km og vårt kjøremønster (som er nærmere byforbruk enn snittforbruk).
  • Forsikring de neste 3 år
  • Verditap på kjøp/i3 (er jo dette man betaler for når man leaser)
  • Service de neste 3 år
  • Årsavgift (på leasing kommer mva på toppen av normal årsavgift)

Satt vakkert og oversiktlig opp i Excel…
Dersom du kjører gjennom en bom hver dag, eller du parkerer et sted med betaling hver dag – ja da kan det godt være at el-bil kommer mye gunstigere ut for deg enn for meg! Viktig at du setter opp ditt regnestykke.

Jeg skulle ønske at BMW i3 hadde 5 seter, litt bedre forseter når det gjelder ergonomi og måten de stilles inn på, men kanskje det kommer? Hvem vet? Jeg vet jeg kommer til å savne i3, for den gir virkelig kjøreglede, er kul, miljøvennlig, føles ut som om den er generasjoner nyere enn det meste annet der ute.

VW Golf var det rette valget for oss, og det er lettere å leve med at bilen ikke har et rått drag i motoren, at du ikke stoppes av folk som lurer på hvordan den er å kjøre, og at du ikke er like miljøvennlig. Det er en svært god og komfortabel bil som vi lever godt med de neste 3 årene. De skal bare lage den til oss først 🙂

Kommer alt til å stoppe opp her i bloggen nå da?
Neida, her skal E-Golf testes i juli – gleder meg til det!
Dersom det er en bil du vil jeg skal teste kan du jo komme med ønsker under her, eller om du er en lokal forhandler som vil at jeg skal teste en bil så gi beskjed.
Bare vær forberedt på at jeg er helt ærlig om hva jeg mener og synes.


And the winner for us is: VW Golf 1,6 diesel, Highline, 4 motion!

Annonse