BMW X5 – Drømmebilen staten ikke vil at du skal ha (april 2025)

For mange er BMW X5 selve definisjonen på SUV, og i siste generasjon så fremstår bilen bedre enn noen gang tidligere. Hybriden 50e har rekkevidde nok i massevis til å la den daglige kjøringen foregå elektrisk, uten at det har noe å si for avgiftene.

Dato 06.04.2025 @ 10:19

X5 har vært en global suksess for BMW og i Norge ble hybridutgaven meget populær og oppnåelig for ganske mange. Dessverre så er historien i dag en helt annen.

 

Pressebilen har M Sportspakke Pro som gir en mer aggressiv og maskulin front, og med sorte detaljer fremfor kromdetaljer. Lyktene har skarpere design enn før, og kjørelysene har en pilformet look.

 

Fargen Tanzanite Blue II gir designet den oppmerksomheten det fortjener og endrer karakter med lysforholdene.

 

På listen over ekstrautstyr finner man bakgrunnsbelyst grill – Iconic Glow – som gir et særegent preg og etterlater liten tvil om hva som møter deg i mørket.

 

 

Endelig kommer også hybridversjonen av X5 med en skikkelig bensinmotor. De første utgavene som kom hadde en noe puslete 4 sylindret 2 liter, men nå har man en skikkelig rekkesekser som yter 313 hk alene. Bilen er alltid utstyrt med en 8-trinns automatkasse, og integrert i denne er en elmotor som yter 197 hk. Samlet systemeffekt ved boost er nå på solide 490 hk med et dreiemoment på 700 Nm.

 

Du kommer til 100 km/t på raske 4,8 sekunder, og nåla stopper ikke før du bikker 250 km/t, med mindre du kjører med elektrisk drift – da er 140 km/t maks.

 

 

Profilen er et nær perfekt eksempel på hvordan eleganse og sportslighet kan spille sammen. Tydelig markerte designlinjer, og ingen dråpeform slik alle nye biler idag har – med aerodynamikk i bakhodet. Vinterdekkenes tid er straks over, og 22″ som straks venter vil nok se betraktelig bedre ut enn de noe små 20″ som står på her.

 

Bilen er 4,94 meter lang og 2 meter bred med en akselavstand på 2,98 meter.

 

 

Baklytene former en stor X og har også skarpere linjer og detaljer enn før. Også baken preges av M-pakken, uten at det ser for fake ut.

 

Fra 1 april forsvant de aller siste avgiftsfordelene for hybridbiler og dermed har det som tidligere var en oppnåelig bil for ganske mange blitt veldig, veldig mye dyrere. Uten avgifter har bilen en startpris på 937 000 kroner. For eksemplaret vi denne uken tester skal staten nå ha 271 220 kroner i MVA + 334 417 kroner i engangsavgift. Med andre ord har du nærmest en BMW i4 M50 i avgifter – det er jo noe underlig med akkurat det. Sleng på at bilen også har ekstrautstyr for over 340 000 kroner så skjønner du at dette blir dyre greier.

 

 

Adaptivt understell er standard på BMW X5, med mulighet for å oppgradere til Adaptivt M understell eller adaptiv luftfjæring – som forøvrig er standard på 50e.

 

Testbilen har i tillegg bakhjulsstyring, noe som gjør bilen meget manøvrerbar, selvom BMW er litt mer restriktive på hvor store utslag det er på bakhjulene kontra det du får hos Mercedes.

 

 

Sjekk ut videoen over  – forbruket vil overraske deg!

 

 

Stolene i X5 har alltid vært spesielt gode, og fremdeles så er dette en av få biler hvor toppen av seteryggen også kan vinkles. Det utgjør en enorm forskjell med tanke på komfort – nesten underlig at ikke flere hiver seg på denne. Setene er store og romslige, og har selvfølgelig varme, kjøling og massasje, i tillegg til at begge stoler har minnefunksjon.

 

Testbilen har seter trukket i ekte merino-skinn fra BMW Individual, et kostbart alternativ, men som hever inntrykket en hel del. Nakkeputen er myk og behagelig, og kan vinkles slik at hodet hviler ekstra godt.

 

 

Selvom dagens X5 begynner å dra på årene har man definitivt fulgt med i tiden og oppdatert den slik at den også i dag føles moderne. BMW Curved display er på plass med siste programvare, det samme er siste skrik hva gjelder førerassistenter. Det meste av knappene er fjernet, men X5 har fremdeles iDrive-hjulet slik nyere BMWer ikke har, slik at du ikke behøver å trykke på skjermen om du ikke ønsker.

 

Interiørbelysningen til BMW er ikke like omfattende og flott som den du får hos Mercedes, men det begynner å komme seg også her, med lyslisten på dashbordet som siste tilskudd lik den du finner på BMW X7.

 

Koppholderne sørger for at de varme drikkene holdes varme, og de kalde kalde. Fint skal det værra – si.

 

I midtkonsollen finner du forøvrig en trådløs ladeplate, en USB og et 12V uttak. Under armlenet har du en enkelt USB-C.

 

Instrumenteringen gir stor variasjon i visninger og kan individualiseres til fingerspissene.

 

Menysystemet til BMW kan ved første øyekast se noe overveldende og rotete ut, men etter litt tilvenning fremstår dette enkelt og logisk i bruk. Har du tidligere eid en BMW kan du laste inn alle innstillinger fra kontoen din, slik at du slipper å sette opp bilen slik du vil ha den.

 

Skjermen fremstår svært klar og rask i bruk. Trådløs Apple CarPlay og Android Auto er selvsagt tilgjengelig og operativsystemet får oppdateringer via nettet.

 

 

Passasjerene bak sitter også meget komfortabelt, men personlig skulle jeg gjerne ha kunnet justere vinkelen på seteryggen – det bør man kunne i en så dyr bil som dette. Her har du dobbel klimasone, oppvarmede ytterseter og ladepunkter i massevis. Armlenet har koppholdere med klemming, samt mulighet for oppbevaring av et brev eller to.

 

Panoramasoltaket gir flott lys i kupeen i tillegg til at det kan åpnes, og sidevinduene har manuelle solgardiner.

 

 

X5 har fremdeles en splittet bakluke, som er både praktisk og upraktisk. Praktisk i den grad at den nedre delen tåler en hel del og at du dermed kan sette deg på den uten bekymring, upraktisk ved at det blir langt inn dersom du skal ha tak i noe innerst i bagasjerommet. Joda, den nedre delen kan lukkes for seg selv, men da blir det litt høyt, og noe vanskelig å nå frem da også. Neppe noen dealbreaker, det er tross alt stort sett en meget kjekk funksjon.

 

Begge deler av bagasjeluken styres selvsagt elektrisk, og på den nederste delen finner du knappen som senker baken på bilen for noe enklere innlasting.

 

 

500 liter er det du har til rådighet i bagasjerommet på hybridutgaven. Dette tallet gjelder som alltid til oppunder hattehyllen, så her sier det seg selv at det er mye mer plass dersom du laster over denne.

 

 

Det er under gulvet at du mister plass ved å gå for 50e kontra utgavene med forbrenningsmotor, nærmere bestemt 150 liter. Det er mye plass som går tapt med andre ord, men heldigvis er det noe igjen til ladekabelen.

 

 

 

Baksetene kan, merkelig nok, ikke felles ned fra bagasjerommet – med mindre du har veldig lange armer. Tredelt seterygg, og nedlagt økes volumet til 1720 liter.

 

Festepunkter til sikkerhetsnett har du, samt solide punkter for å sikre last. Egne knagger for handleposene. Hengerfestet felles selvsagt ut helelektrisk og du kan trekke inntil 2700 kg.

 

 

Batteriet i X5 50e er nå på 29,5 kWt brutto hvor du skal kunne bruke 25,7 av disse. Det er nok til å gi bilen en teoretisk rekkevidde på inntil 110 km, mens det for pressebilen oppgis 98 kilometer. Dessverre så kan man ikke hurtiglade bilen, og ved en hjemmelader er effekten begrenset til 11 kW.

 

Det er ikke ofte at vi tester hybridbiler nå om dagen, så derfor har vi ingen fast testrunde for disse. Jeg kjører derimot hjemmefra med fulladet batteri og kjører til motoren slår inn. Holder meg på veier hvor hastigheten stort sett varierer mellom 70 og 80 km/t, men med noen innslag av bykjøring og mye start/stopp. Temperaturene varierer alt ifra -1,5 grader til +7 grader. Kald bil ved start, og klimaanlegget er stilt på behagelige temperaturer hele veien – eneste vi gjorde før start var å sette bilen i «Electric».

 

Bensinmotoren slo ikke inn før kjørecomputeren viste 102,8 kjørte kilometer – og det er ikke annet enn imponerende. Med andre ord så er det veldig mange som her vil kunne bruke bilen som ren elbil i hverdagene til/fra jobb, og det relativt lille batteriet lader du fint opp over natten hjemme. Fullt så god rekkevidde får du selvsagt ikke dersom du kjører i 110 km/t, eller 140 km/t som er maks med elektrisk fremdrift.

 

 

En halvliter på mila fra Fornebu og hjem til sørlandet er heller ikke så verst, med tanke på størrelsen og vekten på denne doningen. Av de knappe 230 kilometerene ble 120 kjørt elektrisk, og spørsmålene om hvorfor dette skal avgiftsbelegges så hardt melder seg raskt.

 

Forbruket vil naturlig nok øke en hel del dersom du ikke er nøye med å lade batteriene, og aller helst skulle bilen hatt mulighet for hurtiglading slik du kan på hovedkonkurrent Mercedes-Benz GLE 350 de.

 

 

Rent komfortmessig så er det få som leverer så bra som BMW X5 50e. Luftfjæringen gjør kjøreturen silkemyk, men kan strammes opp til å bli relativt fast. Styringen er presis og kraften holder i massevis. Sittekomforten er upåklagelig god, lydanlegget spiller bra og hjelpesystemene fungerer utmerket godt. Støyisoleringen er meget god. xDrive firehjulsdriftsystemet vil få deg frem hele veien til hytta, og luftfjæringen vil hindre at du skraper opp lakken de siste ubrøytede meterne til døra.

 

Den sportslige biten faller litt igjennom, rett og slett fordi den er for tung. Du kan veldig fint ha det morro også med denne, men ved litt aktiv kjøring på svingete veier så merker man fort fysikkens lover og regler.

 

 

BMW X5 vil for mange være eksempelet på hva vi kunne hatt, men som vi dessverre ikke kunne få. At en bil som leverer så bra på elektrisk rekkevidde ikke skal ha noen fordeler i avgiftssystemet er nærmest uforståelig.

 

La oss håpe at designet kan smitte litt over på elektriske biler fra BMW, det er jo slik som dette at en SUV skal se ut.

 

 

 

 

Takk til BMW Norge for lån av bil!

 

 

Annonse