BMW i5 xDrive40 Touring – Herlig bil, men ikke noe rekkeviddemonster (apr 2025)

For svært mange er BMW 5-serie definisjonen på luksuriøs familievogn, og med elektrisk fremdrift, mulighet for firehjulsdrift og god plass lever drømmen i beste velgående.

Dato 21.04.2025 @ 09:45

Testbilen vi kjører denne uka er versjonen de aller fleste i Norge vil gå for – nemlig i5 xDrive40 Touring. Du får den med bakhjulsdrift som eDrive40 samt at du får verstingen M60, men fremdrift og pris gjør at få velger disse. Sportslige kjøreegenskaper får du alltid samt at familien får med alt av baggasje på langtur.

 

5-serien er skånet for den digre grillen vi etterhvert har blitt kjent med fra BMW, og mest gledelig av alt – hvertfall for undertegnede – lyktene er ikke delt i to etasjer slik som på storebrødrene. Bilen har M-sport Pakke Pro, som gir en sporty look og ekstra mørke detaljer. Gråfargen er kanskje ikke den som inspirerer mest, men som kjent kan du her velge og vrake i en haug av andre alternativer.

 

 

Når du nærmer deg bilen blir du møtt av pulserende lykter samt at lysstripen rundt grillen lyser opp. Lyktene på testbilen er svært gode, men som hos de fleste andre mangler spylere også her.

 

 

Et langt panser kjennetegner en 5-serie, og da er det ekstra skuffende å lukke opp for så å finne et digert deksel, som antageligvis skjuler en hel del uutnyttet plass. Jada, du får selvsagt 5-serien med sterke forbrenningsmotorer og, men det går da an å lage til noe for bilene uten motor og.

 

 

i5 Touring er 5,06 meter lang og 1,9 meter bred. Det gjør at den er 13 cm lengre enn konkurrent Audi A6/S6 Avant e-tron og 10 cm lengre enn VW ID.7 Tourer. Akselavstanden er på 3 meter, noe som er relativt like på de tre.

 

Siluetten til i5 Touring skriker av maskulinitet og designet vil holde seg moderne inn i evigheten. Testbilen er første for sesongen med sommerdekk og disse er i dimensjon 245/40-20 foran og 275/35-20 bak.

 

 

 

 

I videoen over går vi over bilens eksteriør, interiør og de praktiske egenskapene.

 

 

Bilen fås kun med et batteri og dette er på 83,9 kWt brutto og av disse kan du i følge BMW bruke 81,2 kWt. Batteriet er med andre ord betydelig mindre enn det du får hos Audi, og også noe mindre enn hos VW. Rekkevidden på testbilen er oppgitt til 497 kilometer, noe som er langt under både Audi og VW –  så her er det ikke bare batteriet som er mindre, men man må også se seg grundig slått på aerodynamikk. Riktignok så skal det nevnes at det fra mars 2025 produseres en oppgradert i5 med ny konverter, noe som skal gi bilen en rekkeviddeøkning på 47 kilometer – noe som selvsagt kommer godt med. Gjør det noe at rekkevidden er dårligere her? Vel, når du ser på bilen så sier både øyne og hjerte «NEI».

 

i5 xDrive40 Touring har 394 hk, 590 Nm og tar deg til 100 km/t på 5,5 sekunder. Innstegsmodellen eDrive40 har 340 hk så ikke noen sinke dette heller, mens verstingen M60 har hele 601 hk.

 

Startprisen ligger fra 765 200 kroner og her må man se seg grundig slått av VW, men det overrasker ingen. Derimot så er prisen relativt lik med hovedkonkurrent Audi A6 e-tron quattro.

 

 

Utstyrspakker koster som kjent en god del hos de tyske premiummerkene og testbilen havner godt over 900 000 kroner, og da begynner det fort å bli for mye for mange, så her gjelder det som alltid å passe seg for utstyrsfella.

 

 

BMW 5-serie har alltid vært kjent for deilige komfortstoler som oppleves et solid hakk opp fra 3-serien. Arven er definitivt videreført, men hvor ble det av mulighet for knekk av rygg? Dette er jo en av de funksjonene som, hvertfall for undertegnede, gir prikken over i`en. Uansett skuffelsen, så er disse stolene virkelig behagelige, med myke deilige materialer. Varme og kjøling som kan kombineres, men massasje finner du ikke.

 

Her kan man selvsagt svi av ekstra kroner for enda høyere luksusfølelse, samt at du kan velge skikkelige sportsstoler.

 

Interiørkvaliteten hos BMW har virkelig kommet seg, og her er BMW et hakk eller fler foran de fleste konkurrenter i samme klasse. Svært lite hardplast, og selvom testbilen har litt for mye materialer i høyglans for min smak, kan dette velges vekk i konfiguratoren uten at det koster så altfor mye. Interiørbelysningen er også mer omfattende enn tidligere, med en flott lysstripe som går fra dør til dør.

 

 

Rattet er tykt og sportslig og har elektrisk justering. Skuffende at BMW har valgt pianolakk på rattet og at knappene nå ikke lenger er fysiske – her følger man med andre ord trenden i dag, noe man burde valgt å ikke gjøre. Trådløs ladeplate i midten samt flere ladeutganger og noe oppbevaringsplass under armlenet. 5-serien har fremdeles i-Drive hjulet til deg som ikke ønsker å bruke touch-funksjonen på skjermen.

 

 

Menysystemet til BMW kan se noe rotete og uoversiktlig ut, men krever veldig lite tilvenning da det meste er logisk lagt opp. Skjermen(e) er meget klar og responsiv, selvom jeg til tider opplevde navigasjonen som meget treg – mulig den hadde en dårlig dag.

 

Du har muligheter for å omorganisere på appene slik at de havner i den rekkefølgen du selv ønsker, samt at du kan lage en mengde med egne snarveier ved å dra ned fra toppen av skjermen. Logger du i tillegg inn med din egen BMW-ID vil alle dine favoritter og valg overføres fra din gamle bil.

 

 

Plassen i baksetene er god, selv for voksne. Med mine 178 cm har jeg nok av plass både til knær og hode. Interiørkvaliteten er god også bak, med høy grad av myke materialer.

 

Testbilen har 4-soners klima og oppvarmede ytterseter bak. Ladepunkter har du nok av – alle USB-C. Koppholdere i armlenet i midten samt i dørlommene. Ryggvinkelen kan dessverre ikke justeres.

 

 

Bagasjerommet rommer 570 liter, noe som er betydelig mer enn det du får hos Audi, men bittelitt mindre enn hos VW. Noe plass under gulvet, akkurat nok til ladekablene som du ikke kan legge i frunken da designeren valgte å se bort ifra denne muligheten.

 

Bagasjeromstrekket kan dras ut i to lengder, og fjernes enkelt ved å dytte lett i forkant.

 

 

Tredelet bakseterygg er praktisk dersom du skal ha med deg lange gjenstander, og alle setene felles enkelt ned fra egne hendler i bagasjerommet. Volumet øker til 1700 liter, og du har solide festepunkter for sikring av last, i tillegg til at et sikkerhetsnett enkelt kan festes. Nettet får forøvrig plass under gulvet, det er en kjekk detalj.

 

Hengerfeste kan du selvsagt ha, og her er begrensningen på 2000 kg.

 

 

 

 

Sjekk ut videoen over hvor vi tar med bilen ut på veien, sjekker rekkevidden og utfører vår faste ladetest.

 

 

 

Regn, våte veier og 9 varmegrader er ikke ideelt med tanke på rekkevidde. Vi kjører vår faste landeveistest med en maks hastighet på 80 km/t og sjekker hvor mange prosent vi bruker på den 200 kilometer lange turen. Den beregnede rekkevidden havner denne dagen på 454 kilometer med et oppgitt forbruk på 17,6 kWt / 100 km. Det er absolutt innenfor hva som er lovet for testbilen, men langt unna både S6 Avant e-tron som riktignok hadde tørre veier, men også nesten 100 kilometer under resultatene for VW ID.7 som hadde nærmest identiske forhold. Joda, batteriet er som nevnt mindre her, men forbruket er også en del høyre.

 

 

50/50-testen vår simulerer blandet kjøring og inkluderer dermed også kjøring på motorvei med en maks hastighet på 110 km/t. Forholdene er de samme på på testen over og den beregnede rekkevidden havner her på 390 kilometer med et oppgitt forbruk på 20,5 kWt / 100 km, og igjen må man se seg grundig slått av de to andre. Om rekkevidden er for dårlig eller ikke vil jo avhenge av bruksmønster, men min påstand er at det man her får bør holde for de aller fleste, spesielt dersom du får en bil etter rekkeviddeøkningen.

 

 

Ved kjøring utelukkende på motorvei viser beregningene en rekkevidde rundt 33-35 mil.

 

 

 

BMW i5 har et 400-volts system og en oppgitt ladeeffekt på 205 kW noe som i følge BMW skal gi en ladetid fra 10 % – 80 % på 30 minutter. Du har mulighet for å forvarme batteriene enten manuelt eller via bilens navigasjon, samt at du kan sitte i godstolen å gjøre det derifra via appen.

 

Tyskerne er nøyaktige, og vi bruker selvsagt 30 minutter på ladeøvelsen. Effekten daler ganske raskt fra 205 kW, og allerede rundt 55 % er vi under 100 kW. Totaltiden er relativt lik den du får hos VW, men hele 8 minutter tregere enn hos Audi som leverer biler med 800 volts teknologi.

 

 

i5 Touring føles som en BMW langs veien – til stor glede for de som vet. Her får du luftfjæring på bakakselen, men ikke et fullverdig system som hos Audi. Riktignok så oppleves det adaptive understellet her vel så bra.  Styrefølelsen er direkte og presis, og effekten holder i massevis i Norge. Kjøreassistentene er meget gode, til og med selvstyringen til BMW får mer enn godkjent, og filholderen er ikke så aggressiv at du må skru den av før hver kjøretur.

 

Lydanlegget fra Bowers & Wilkins spiller meget bra, stort bedre får man nesten ikke. Støydempingen er ikke imponerende god, faktisk så er det en god del hjulstøy – litt mer enn ønskelig i en bil i denne klassen.

 

BMW leverer igjen på det man forventer fra merket, og av de tre bilene vi har nevnt i saken så er dette den bilen undertegnede mener byr på mest kjøreglede. Interiøret er også det som fremstår best, med svært lite å utsette mens de to andre har litt for mye hardplast.

 

Er det rekkevidde du er ute etter så er nok Audi A6 Avant e-tron et bedre alternativ, mens VW ID.7 Tourer naturlig nok er den som gir deg mest bil for pengene.

 

 

Takk til BMW Norge for lån av bil!

 

 

Annonse