Audi SQ6 Sportback e-tron eller Audi Q6 Sportback e-tron? (Juli 2025)

Ferien var lagt til slutten av juni, men når Audi sier at nye Q6 Sportback e-tron og SQ6 Sportback e-tron er tilgjengelige er vi ikke vanskelige å be. Spørsmålet er; hvilken skal du velge?

Dato 16.07.2025 @ 10:08

Er du villig til å ofre bittelitt plass i bagasjerommet og noe takhøyde i baksetene så får du fort tilgang til en bil med et av de mer vellykkede designene på lang tid. Sportback utgavene av SQ6 og Q6 er lekre og kjøredynamikken er det lett å forelske seg i.

 

 

Som kjent bygger nye SQ6 og naturlig nok også Q6 Sportback e-tron på PPE plattformen til Audi noe også A6/S6 e-tron gjør. Dette er biler jeg har sett på relativt detaljert tidligere, derfor så blir denne saken noe mindre teknisk og detaljert – da bilene deler mye av de samme komponentene.

 

 

Bilene er kun tilgjengelige med det store batteriet på 100 kWt brutto (94,9 kWt netto) og er kun tilgjengelige med quattro firehjulsdriftsystem.

 

 

SQ6 Sportpack får du i to utgaver – Pro e-tron quattro og Tech Pro e-tron quattro. Bilen er 4,77 meter lang og 1,95 meter bred og bilene har en akselavstand på 2,89 meter. Ukens testbil har øverste utstyrsnivå og har en oppgitt egenvekt på 2439 kg, med en nyttelast på 451 kg.

 

 

SQ6 Sportback e-tron har 489 hk, 855 Nm og tar deg til 100 km/t på 4,4 sekunder, med mulighet for å krympe tiden med 0,1 sekunder ved launch control. Startprisen på SQ6 Sportback e-tron er 932 300 kroner, men velger du øverste nivå samt en god del utstyr oppå der så havner du på 1 169 200 kroner. Mer om utstyret finner du i videoklippene under.

 

 

 

Q6 Sportback er naturlig nok identisk i størrelse med SQ6 Sportback, men her er det 4 forskjellige utstyrsnivåer og velge mellom – vi kjører den best utstyrte og da heter den S line Pro e-tron quattro. Egenvekten her er oppgitt til 2463 kg, altså 24 kg tyngre enn SQ6 som var relativt likt utstyrt. Q6 skal i utgangspunktet veie 25 kg mindre enn SQ6 og når bilene er likt utstyrt så er det for meg et lite mysterium hvordan Q6 plutselig kan veie 24 kg mer enn SQ6. Nyttelasten er her oppgitt til 402 kg.

 

 

Q6 Sportback har 388 hk, 855 Nm og sprinten til 100 km/t tar her 5,9 sekunder. Startprisen ligger her på 719 900 kroner – testbilen havner på 979 600 kroner.

 

 

Interiøret på bilene bygget på PPE-plattformen har skuffet meg flere ganger. Her er det mye hardplast og ikke kvalitet man forbinder med Audi som alltid har levert bra på dette punktet. Setene er derimot veldig gode og her er det lommeboken som avgjør hvordan trekk du ønsker. SQ6-utgaven har S line interiør med sportsseter plus. Deilig komfort med varme og massasje – ønsker du ventilasjon kan du selvsagt få det, men da må du merkelig nok ned et nivå på setene. Men, Dinamica stoffet i midten sørger for at behovet for ventilasjon ikke er særlig tilstede så dette er en fin kombinasjon. Justeringene er gode og her sitter du som støpt når du først har stilt inn setet slik du ønsker.

 

 

 

I videoen over ser jeg nærmere på eksteriøret, interiøret og de praktiske egenskapene til SQ6 Sportback e-tron.

 

 

Q6-utgaven har også S line interiør, men kun sportsseter i skinn/kunstskinn. Da går du glipp av massasjen og kunstskinnet gjør at i hvertfall undertegnede blir veldig klam på varme dager, så her ville ventilasjon vært en nødvendighet for min del. Justeringsmulighetene er ellers identiske med de vi hadde i SQ6 og også her sitter jeg kjempegodt, men ville altså enten lagt til ventilasjon eller betalt litt ekstra for sporsseter plus med Dinamica.

 

 

Det er ikke så altfor mange endringer på i interiøret du kan gjøre, men interiøret virker noe mer påkostet i SQ6 med sportsseter plus med Dinamica da du også får dette i dørene, på armlenet og på en del av dashbordet. På Q6 uten denne pakken så er det kunstskinn på disse områdene. Den store buede skjermen er standard, mens du i topputgavene får med passasjerdisplayet, noe altså begge bilene hadde.

 

 

Pianolakken i midtkonsollen blir du ikke kvitt med mindre du betaler for det selv etter levering – merkelig at Audi ikke tilbyr noe annet som et tilvalg, da jeg mistenker at de kunne tjent gode penger på dette. Rattet er likt i begge biler da de begge har S line interiør. Jeg er sjelden positiv til trykkfølsomme knapper, men Audi har fått det helt greit til på disse bilene – godt reddet av at man fremdeles har egen spak for cruisekontrollen, en løsning som fungerer klasseledende bra.

 

 

Designet på Sportback-utgaven gjør naturlig nok noe med hodeplassen, men ikke nok til at det blir noe problem for meg og mine 178 cm. Jeg har nok plass til både knær og hode bak meg selv, men savner at man ikke kan justere vinkelen på ryggen – det kan man jo tross alt i biler som koster langt mindre enn disse.

 

 

Begge bilene har egen klimasone bak to to USB-C utganger. Manuelle solgardiner kan du få dersom du betaler for det, samt at det også her er mulighet for panoramasoltak. Isofix på yttersetene som her også er oppvarmede i tre nivåer.

 

 

Volumet i bagasjerommet krymper fra 526 liter på vanlige Q6 e-tron til 499 liter på SQ6 Sportback e-tron og 511 liter på Q6 Sportback e-tron. Akkurat hvor de 12 literne i forskjell på Sportback bilene er, er jeg mer usikker på da begge bagasjerom ser helt identiske ut.

 

Under gulvet er det en god del plass, samt noe stuplass ute i sidene. Egne hendler for å legge ned baksetene fra bagasjerommet, som på disse bilene er todelt 40/60 med mulighet for å kun legge ned midtsetet ved behov. Bilene med luftfjæring har også et panel bak hvor du kan heve/senke baken for lettere inn- og utlasting.

 

 

Med baksetene lagt ned økes volumet til henholdsvis 1373 og 1361 liter, og begge bilene har en frunk på 64 liter. På kroken kan du dra med deg inntil 2400 kg, så her er det meste på plass, men vi trekker for at man har hoppet bukk over muligheten for å feste sikkerhetsnett.

 

 

 

 

 

 

Sjekk ut videoen av SQ6 Sportback e-tron over hvor jeg tar med bilen på veien for å finne ut hvordan den kjører og om den gode kjøredynamikken til Audi er videreført her. Jeg tar også bilen gjennom våre faste rekkeviddetester for å sjekke om bilen leverer som lovet.

 

 

 

Vi har SQ6 Sportback e-tron først og begynner derfor med rekkeviddetall på den. Rekkevidden på testbilen er oppgitt til 592 kilometer.

 

Første test ut er som alltid landeveistesten vår som har en maks hastighet på 80 km/t. Turen er omtrent 200 kilometer lang, og starter/stopper alltid på samme sted slik at forskjeller i elevasjon og vind utliknes så godt som mulig. Temperaturene varierer mellom 13 og 18 varmegrader og forbruket ender denne dagen på 16,7 kWt / 100 km som gir en rekkevidde på 568 kilometer. Ikke helt opp til lovnaden, men jeg antar at man skal klare det dersom det er noe varmere i luften. Bilen står på dekk i dimensjon 255/45-21 foran og massive 285/40-21 bak.

 

 

Det er en del varmere når vi kjører landeveistesten med Q6 Sportback e-tron så her ligger temperaturene mellom 23 og 25 grader. Tørt stort sett hele veien, kun avbrutt av en liten regnbyge på de få siste kilometerne av turen. Rekkevidden på testbilen er oppgitt til 581 kilometer.

 

 

Forbruket ender her på 16,1 kWt / 100 km noe som tilsier en rekkevidde på 589 kilometer – altså 21 kilometer mer enn SQ6 Sportback e-tron. Nok til å vippe avgjørelsen om valg av bil i en eller annen retning? Neppe. Bilen står på dekk i samme dimensjon som SQ6 Sportback e-tron, men felgene har et noe mer aerodynamisk design.

 

 

Vår 50/50-test simulerer blandet kjøring og har en fordeling mellom landevei og motorvei med maks 110 km/t. Her er det noe varmere for SQ6 enn på landeveistesten og temperaturene ligger stabilt på 19 grader.

 

 

Forbruket ender her på 19,4 kWt / 100 km som gir en rekkevidde på 489 kilometer. Det er veldig bra, og her har man faktisk et lavere forbruk enn Zeekr 7X hadde uken før – med enda litt varmere vær. Knallbra, rett og slett.

 

 

Temperaturene ligger stabilt på 21 grader under 50/50-testen vår med Q6 Sportback e-tron. Her havner forbruket på 18,8 kWt / 100 km som gir en rekkevidde på 505 kilometer. Igjen, noe bedre rekkevidde enn SQ6, men ingen voldsom forskjell.

 

 

 

 

 

Sjekk ut videoen vår av Audi Q6 Sportback e-tron over – bedøm selv om du mener at Q6 Sportback e-tron fremstår som et mye bedre kjøp enn SQ6.

 

 

Kjører du utelukkende på motorvei viser mine tall at du kan forvente en rekkevidde varierende mellom 40 og 45 mil, litt avhengig av temperatur og værforholdene ellers. Igjen så holder vel dette for de fleste, spesielt med tanke på hvor hurtig disse bilene lader. Vi gjennomfører ingen vanlig ladetest denne gangen da vi har gjort det flere ganger tidligere med biler bygget på denne plattformen.

 

 

270 kW er maks effekt ved ladestolpen, og det tar 21/22 minutter å lade fra 10 % til 80 %, slik at her vil du oppleve å ha mer enn nok strøm etter at du og familien har vært å handlet dere en is i sommervarmen. Forvarming av batteriene gjøres via navigasjonen slik at ladestoppene er like raske i bitende vinterkulde.

 

 

Audis merkevare bygger mye på god kjøredynamikk, og er det noe SQ6 Sportback e-tron leverer så er det nettopp dette. Samspillet mellom styringen, understellet, bremser og krefter er så imponerende og kjøring på svingete norske landeveier er noe bilen elsker. Bilen er langt fra de raskeste elbilene på markedet, men det er allikevel noe helt eget med følelsen man får når ting er så bra sammenskrudd som her. Argumentet med hvorfor du fremdeles skal ha en tysk bil nå som de kinesiske har begynt å bli så bra ligger nettopp i kjøredynamikk – for her er tyskerne, og spesielt Audi i en klasse eller to over.

 

Det største problemet til SQ6 sportback e-tron er at Q6 er så imponerende god, og at forskjellene er så små. Joda, SQ6 har et mer sportslig luftunderstell enn det Q6 har (dersom du velger luftfjæring), men det er ikke enorme forskjeller. SQ6 er stivere og tillatter nesten ingen rulling i det hele tatt, noe du får bittelitt av i Q6, uten at den er i nærheten av å føles for myk. Du merker selvsagt at du mangler 100 hk, men heller ikke her er forskjellen så stor at prisforskjellen forvares.

 

 

Begge bilene har øverste utstyrsnivå og dermed også alle tilgjengelige hjelpesystemer. Head-up displayet med AR teknologi er omfattende og gjør det nærmest umulig å kjøre feil, og navigasjonen hjelper deg med å finne ladere og planleggingen av lengre turer er lekende lett. Lydanlegget som i topputgavene er levert fra Bang & Olufsen spiller meget bra, og ser man bort ifra sviktende materialkvalitet på interiøret er det få ting å ta disse bilene på. Riktignok så får cruisekontrollen litt minuspoeng da den er altfor defensiv på svingete veier og dermed bremser ned mye mer enn nødvendig – mulig det er programvaren her som ikke er helt topp, for så defensiv opplevde jeg ikke A6/S6 e-tron på samme strekninger.

 

 

Etter å ha brukt to uker av forsommeren med disse bilene så er min mening ganske klar. Her er forskjellene så små at prisforskjellen ikke kan forsvares. Begge bilene har meget god kjøredynamikk og er samtidig meget komfortable langturstravere for familien. Plassen du mister i forhold til vanlige Q6 e-tron er så liten at det nesten blir ubetydelig, med mindre du hele tiden frakter store høye gjenstander, men da ser du vel i utgangspunktet ikke på biler som dette.

 

 

Prismessig klarer ikke lengre de tyske premiummerkene å holde tritt med konkurransen fra Kina, men produktet du til gjengjeld får er noe som egentlig ikke kan sammenlignes.

 

 

 

Takk til Audi Norge for lån av bil!

 

 

 

 

 

Annonse