Audi S6 Avant e-tron – Dyr, men knallgod (april 2025)

Elektriske stasjonsvogner har foreløpig ikke slått helt an i Norge, men når Audi nå kommer på banen med sin nye A6/S6 Avant e-tron bør det meste ligge til rette for en endring i kjøpsvaner hos elbilglade nordmenn.

Dato 01.04.2025 @ 09:21

Riktignok så har VW-gruppen hatt relativt stor suksess med VW ID.7 Tourer her til lands, men når kjøperne nå også kan velge en tilsvarende modell fra Audi spørs det om ikke det er flere som tenker seg om en ekstra gang. Tradisjon tro betaler du mer for Audi, men til gjengjeld får du en kjøreopplevelse få andre matcher, og for enkelte er ringene i grill og hekk verdt hver eneste krone.

 

 

Likhetene mellom ID.7 Tourer og A6/S6 Avant e-tron starter og stopper egentlig ved det faktum av at begge er elektriske stasjonsvogner. Modellene fra Audi bygger på deres hel elektriske PPE-plattform, en plattform bilen forøvrig deler med storebror Q6 e-tron, samt Porsche Macan.

 

Bilen fås også som sedan, riktignok kalt A6/S6 Sportback e-tron. Bilen vi tester er topputgaven S6 Avant e-tron quattro Tech Pro, og har en pris på 1 199 900 kroner, som nærmest er det dobbelte av innstegsmodellen A6 Sportback e-tron som har en fra-pris på 669 900 kroner. A6/S6 er i all hovedsak samme bil, men som alltid er S-versjonen den kraftigst av disse. Her har man hele 503 hestekrefter(551 hk i boost), 855 Nm og til hundre kommer du på 4,1 sekunder(3,9 sekunder ved Launch Control). Topphastigheten prøver du ikke i Norge, men nedover i Europa kan du kose deg i 240 km/t.

 

 

Bilen måler 4,93 meter i lengden og 1,92 meter i bredden. Akselavstanden er oppgitt til 2,95 meter. Det gjør bilen noen få cm kortere enn ID.7 Tourer og hele 13 cm kortere enn BMW i5 Touring. Akselavstanden er relativt lik på alle tre, men også her er BMWen noen få cm større.

 

 

Bilen fås både med bakhjulsdrift og quattro firehjulstrekk og du får den med to batteristørrelser, henholdsvis 83/75,8 kWt eller 100/94,9 kWt, dermed har man her betydelig større batterier enn i de to andre. S6 er kun tilgjengelig med quattro og det store batteriet.

 

 

På listen over ekstrautstyr kan du velge adaptiv luftfjæring – standard på S6 – og med dette kan bilen heves/senkes med inntil 4 cm.

 

 

 

En Audi med bokstaven S i navnet skal ha et noe mer sportslig preg enn andre modeller, og den bakre diffusoren er et eksempel på dette. Ikke for voldsomt, men markant og lekkert. Selvsagt kan du få S-line eksteriør også på vanlige A6 e-tron.

 

Baklysene strekker seg over hele bilens bredde, og testbilen har baklys med OLED 2.0 teknologi. Dette er også den aller første bilen fra Audi der ringene bak er opplyst.

 

 

 

Sjekk ut videoen over hvor vi går igjennom bilens eksteriør, interiør og praktiske egenskaper.

 

 

 

Seter og trekk avgjøres selvsagt av lommebok og ønsker. Testbilen har sportsseter plus, og oppleves meget behagelige. Her har du varme, ventilasjon og massasje. Få løser setekomfort bedre enn Audi, her antar jeg de fleste skal finne seg godt til rette. For de litt mindre konservative så kan man velge setetrekk i lysegrått eller rødt skinn.

 

Er det én bekymring jeg har, så er det kvaliteten på setetrekket, som allerede etter 10k kilometer begynner å vise tydelige tegn til bruk.

 

 

PPE-plattformen har sørget for en liten interiør revolusjon for Audi med et mye mer moderne preg enn utgående modeller. Alt foregår på skjerm, til enkeltes glede og andres store frustrasjon. Testbilen har ekstra innlegg av Dinamica mikrofiber, som løfter kvalitetsfølelsen en god del – og godt er det, for her er det overraskende mange overflater med hardplast – av den ganske kjipe typen. Dørlommene har ingen filt slik at her vil alt rasle og lage ulyder, og midtkonsollen er i pianolakk, og er full av småriper – noe som er nærmest uungåelig. Så – der Audi briljerer med svært gode materialer og kvalitetsfølelser ødelegger de senere for seg selv med skuffende dårlige overflater.

 

Brukergrensesnittet til Audi har blitt meget bra, og enkelt i bruk. Skjermen har mange muligheter for snarveier og individualisering, og når du først har satt den opp slik du selv ønsker er det svært få klikk som skal til før du er der du ønsker.

 

Navigasjonen fungerer meget godt, og vil dersom du spør om det legge inn ladestopp på turen, og fortelle deg hvor lenge du må lade før du kjører videre. I tillegg tar den hensyn til kjøremønsteret ditt samt de eksterne forhold, slik at estimeringen av gjenværende prosent ved ankomst er meget nøyaktig.

 

 

Det begynner å bli en stund siden Audi kom med mulighet for virtuelle sidespeil, og de aller fleste har vel funnet ut at dette er noe som hverken oppleves bra eller er verdt de 23 000 kronene Audi skal ha for dette. Riktignok så har systemet blitt bedre, mest av alt på grunn av at skjermplasseringen inne i bilen er høyere og mer «riktig» enn før, men fremdeles så er vanlige sidespeil absolutt å foretrekke – hvertfall for undertegnede.

 

 

Plassen i baksetene er god, men ikke så god som det du får i VW ID.7 Tourer. Jeg har god plass bak meg selv, både til ben og hode. Oppvarmede ytterseter og egen klimasone bak.

 

Materialkvaliteten er av varierende grad også bak, og en lekker detalj småbarnsforeldre setter pris på er belyste beltespenner. Stort armlene i midten med koppholdere.

 

 

Bagasjerommet rommer 502 liter og har solide festepunkter for sikring av bagasje i tillegg til at man her, nærmest selvsagt, har fester for sikkerhetsnett. Fine lommer i sidene for diverse småplukk, samt at det finnes litt plass under gulvet – som forøvrig kan fjernes ved behov.

 

 

 

Det praktiske er ivaretatt, og du kan dermed legge ned baksetene fra bagasjerommet. Setene er tredelt, og legger seg tilnærmet flatt. Hattehyllen fjernes enkelt ved behov. Volumet øker til 1422 liter, men begrensningen ligger i nyttelasten som på testbilen ikke er høyere enn 364 kilo – mer enn nok til daglig bruk, men med hele familien samt all bagasje for en 14dagers utflukt kan det kanskje bli knapt.

 

Hengerfeste er standard på testbilen, og felles ut via egen knapp i bagasjerommet. 2100 kg er maks her.

 

 

En frunk på 27 liter har man klart å få plass til. Ikke den største, men mer enn stor nok til det man behøver den til. Her er det andre tyskere som bør se å lære.

 

 

 

I videoen over tester vi kjørekomforten og prøver å finne ut om de ekstra kreftene er verdt prisen. I tillegg ser vi som alltid på rekkevidde og lading.

 

 

Man skulle jo kanskje tro at svære dekk i dimensjon 245/40-21 foran og 275/35-21 bak gjorde skam på rekkevidden, men det gjaldt ikke på vår landeveistest. Her havnet den beregnede rekkevidden på hele 666 kilometer med et oppgitt forbruk på 15,6 kWt / 100 km. Det er rett og slett imponerende!

 

Denne testen har en maks hastighet på 80 km/t, og vi kjører alltid i et kjøreprogram som tilsvarer normal. Ruten er på 200 kilometer, og foregår både i lavlandet og i høyden. Temperaturene denne dagen varierte mellom 7 og 9 varmegrader med stort sett tørre veier.

 

Og nei; det er ikke sikkert du kan klare å kjøre 666 kilometer med denne bilen før du må stoppe, resultatene er som alltid en beregnet rekkevidde fra 100 % til 0 % ut ifra hvor mange prosent vi brukte på testruten som vi vet nøyaktig hvor lang er. Det vil si at du må trekke fra en buffer slik at du kommer frem til ladestolpen. Det vi derimot med trygghet kan si er at du her fint kan matche WLTP sertifiseringen på en dag med ideele forhold, og mer enn det kan man strengt tatt ikke forvente.

 

 

50/50 testen vår er tøffere, da vi her også inkluderer kjøring på motorvei med en maks hastighet på 110 km/t. Med like forhold havnet den beregnede rekkevidden her på 577 kilometer, med et forbruk oppgitt av bilen på 18,4 kWt / 100 km.

 

Vi sjekker også rekkevidden ved ren motorveikjøring, og dersom du følger trafikken i venstrefila, forvarmer batterier og ikke tenker særlig på effektivitet så viser beregningene en rekkevidde rundt 37 mil. Skulle du derimot kjøre relativt økonomisk ved å følge fartsgrensene og ikke holder på med oppvarming av batterier vil du fort kunne kjøre opp mot 50 mil også her. Det bør være mer enn nok for de aller fleste, om ikke alle.

 

 

PPE-plattformen bilen bygger på gir 800-volts teknologi og en maks ladeeffekt på 270 kW. I følge Audi skal det ta 21 minutter å lade fra 10 % til 80 %.

 

Forvarming av batteriene gjør du ved å navigere til en lader, og du kan via bilens menysystem se temperaturen i batteriene. Før vår ladetest lar vi bilen forvarme til optimal temperatur, og observerer at hastigheten raskt spretter opp i de lovede 270 kWene. Vi ender på 22 minutter, og lever selvsagt svært godt med det. For øvrig er tiden identisk med den vi fikk med storebror Q6 e-tron i fjor høst.

 

Over 80 % daler hastigheten ganske raskt, og vi bruker 11 minutter til 90 %. Over 90 % ramler effekten raskt under 30 kW, og det er dermed meningsløst å stå ved en hurtiglader.

 

Bilen briljerer med imponerende kjøredynamikk og komfort. Det har nesten blitt sånn nå til dags at når man kjører en bil som ikke er en crossover/SUV så blir følelsen av å sitte nærme bakken ytterligere forsterket. Når samspillet mellom krefter, understell og styring er så bra som det er her så er smil-garantien komplett. Her har man ingen problemer med å ha det veldig morsomt, samtidig som bilen også fremstår som en særdeles behagelig familiebil. Karakteristikken endres markant når du skifter kjøremodus.

 

Hjelpesystemene er fantastisk gode, her er det få som har like gode systemer som Audi. Lysene på testbilen er meget gode, litt for gode kanskje da du blir blinket på relativt ofte.

 

Akselerasjonen oppleves heftig og brutal, spørsmålet blir vel kanskje om man virkelig behøver all den kraften, eller om man i Norge klarer seg med standardbilen – den er jo ikke akkurat noen sinke den heller. Regenerering kan du selv velge om du vil ha eller ikke, og du kan velge mellom flere nivåer.

 

Head-up displayet med AR-teknologi gjør det nærmest umulig å kjøre feil, og interiørbelysningen gir en flott atmosfære i mørket. Støynivået er behagelig lavt, selvom 21-tommerne gir fra seg noe hjulstøy.

 

 

Takk til Audi Norge for lån av bil!

 

 

Annonse