Zeekr 7X – Konkurrentene bør frykte denne (juni 2025)

De som følger med litt i bilverden vet at Zeekr 7X har et helt spesielt ess i ermet – nemlig lading. Men, det tok ikke mange minutter i ukens testbil før det viste seg at denne bilen byr på mye, mye annet.

Dato 24.06.2025 @ 14:27

Zeekr er relativt nytt for mange av oss, og også i den store sammenhengen da de ble etablert så sent som i 2021. Vi har tidligere sett på både Zeekr X og Zeekr 001, men nå er flaggskipet 7X her, og her er det mange som bør skjelve litt ekstra med tanke på hva denne bilen leverer.

 

 

Zeekr 7X fås i tre varianter, to med bakhjulsdrift og én med firehjulsdrift. Det laveste utstyrsnivået heter Core, og gir deg et batteri på 75 kWt og altså kun RWD. I midten finner du Long Range RWD hvor batterkapasiteten økes til 100 kWt brutto og 95 kWt netto. Begge utgavene med RWD har 416 hk / 440 Nm og tar deg til 100 km/t på solide 6 sekunder.

 

 

Topputgaven – og den vi tester denne uken – heter Privilege AWD, og har lik batteristørrelse som LR RWD, men gir deg mer ytelser da denne yter 630 hk / 710 Nm, sprinten til 100 km/t gjøres her unna på raske 3,8 sekunder. Rekkevidden for minstemann ligger på 480 km, mens testbilen har en oppgitt rekkevidde på 543 kilometer. Vinneren her er naturlig nok LR RWD som har en WLTP rekkevidde på hele 615 kilometer.

 

 

 

Zeekr 7X plasserer seg størrelsesmessig rett i klype på norgesbilen Tesla Model Y. Bilen måler 4,79 meter i lengden og 1,93 meter i bredden. Det gjør den like lang og knappe centimeteren bredere enn Model Y. Akselavstanden er oppgitt til 2,9 meter, også dette én centimeter lengre enn Model Y. Topputgaven av 7X fås med luftfjæring – noe du ikke får hos Tesla. Standard bakkeklaring er 17,2 cm, med luftfjæring kan bilen senkes/heves med -25 mm til +47 mm.

 

 

Bilen er omtrent 10 cm kortere enn Xpeng G9, Mercedes-Benz EQE og NIO EL6, og 20 cm lengre enn VW ID.4, og havner derfor midt mellom disse.

 

 

Egenvekten på testbilen er oppgitt til hele 2460 kg, det er hele 455 kg mer enn Model Y. Nyttelasten er oppgitt til 455 kilo.

 

 

Kontrastfarget tak får du i topputgaven, noe som kler bilen veldig godt da den blir noe anonym og kjedelig uten. Standardfargen er hvit, men for 16 000 kroner kan du velge mellom grå, sort eller grønn.

 

 

 

Baken ser ut som den tilhører hvilken som helst annen bil – her er det mye likt om dagen gitt… Lysstripe over hele baken og kameraer plassert både over ryggekameraet og midt på lysstripen. Zeekr bokstaver i glassplaten, og 7X dekaler er stort sett det eneste som skjer her.

 

 

 

 

I videoklippet over ser jeg nærmere på eksteriøret, interiøret og de praktiske egenskapene til bilen – her er det mye å like!

 

 

8-veis elektriske stoler er standard – i topputgaven får du stolene trukket i en blanding av kunst- og nappaskinn. Oppvarming er standard, går du får komfortpakken får du også med ventilering og massasje.

 

 

Stolene er meget behagelige, og gir god støtte på lengre turer. For aktiv kjøring så er de derimot for store, og savnet av å kunne justere sideklemmingen blir da påtrengende. På varme dager så blir jeg fryktelig varm i setene, så ventilasjonen kommer godt med – her er det mulig du kommer bedre ut av det i de to andre utgavene som stofftrekk i midten. Seteposisjonen lagres via skjermen, men ellers gjøres alt fra knappene ved stolen. Isofix på passasjersetet.

 

 

 

Plassen i baksetene er majestetisk god, her har jeg massevis med plass både foran knær og til hodet. Jeg sitter meget godt, og det er sjelden man opplever så god plass i baksetene på en bil på denne størrelsen.

 

 

Panoramataket er digert, og har en gardin som elektrisk kan trekkes for. Armlenet i midten har to koppholdere, samt at det er her du finner to ladepunkter – litt merkelig plassering, spesielt om det er tre som sitter bak. Ingen egen klimasone, men yttersetene er oppvarmede i 3 nivåer, og her finner du også isofix punkter.

 

 

Vinkelen på seteryggen kan justeres elektrisk. Hadde man i tillegg kunnet skyve benken i lengden så hadde dette vært komplett. Muligheten for å justere ryggen er forøvrig standardutstyr.

 

 

 

Under setebenken har man laget plass til to skuffer – ikke vet jeg hva du skal ha der, men tollerne vet kanskje ikke om løsningen enda.

 

 

 

Se vekk alle eiere av Volvo EX90, for Zeekr 7X har nemlig solgardiner i bakrutene – i tillegg er de elektriske.

 

 

 

Bagasjerommet rommer 539 liter, noe som bør være mer enn nok for de aller fleste til hverdagsbruk. Under gulvet finner du en god del plass, og platene her fjernes enkelt dersom du trenger å ha med deg større gjenstander.

 

 

 

Bakseteryggen er todelt 40/60, og 7X har skiluke som hever det praktiske en del. Her har du også fester for sikring av last, samt festepunkter for sikkerhetsnett, så Zeekr har fått med seg det meste. Sleng på at hattehyllen har en egen dedikert plass under gulvet, at du har knapper for å heve/senke baken og at hengerfestet kan takle opptil 2000 kg, så begynner dette å nærme seg komplett.

 

 

Under panseret har du i tillegg en frunk på 42 liter – økes til 66 liter dersom du ofrer elmotoren foran.

 

 

 

 

 

Sjekk ut videoen over hvor jeg tar med bilen på veien for å finne ut av hvordan den oppleves, samt at vi som alltid sjekker rekkevidde og ladehastighet.

 

 

Sommeren er tilbake på sørlandet, og temperaturene ligger på behagelige 23 grader under landeveistesten. Denne testen har en maks hastighet på 80 km/t, og vi kjører alltid i et kjøreprogram som tilsvarer normal og med klimaanlegget stilt på behagelige temperaturer. Runden er 200 kilometer lang, og starter/stopper på samme sted slik at man ikke har noen ulemper med tanke på elevasjon/vind.

 

 

Forbruket på denne turen havner på 16,0 kWt / 100 km som gir en rekkevidde på 594 kilometer. Det er meget bra og hele 51 kilometer over det som er sertifisert for bilen. Testbilen står forøvrig på dekk i dimensjon 265/40-21 foran og bak.

 

 

Vår 50/50 test er en test hvor omtrent halvparten går på landevei og den andre delen på motorvei med en maks hastighet på 110 km/t. Parameterne er ellers like med testen over.

 

 

På denne runden er det enda varmere med 25 grader, og forbruket ender her på 19,5 kWt / 100 km som gir en rekkevidde på 487 kilometer. Også dette er veldig bra med tanke på den relativt høye gjennomsnittshastigheten.

 

 

 

Det lukter svidd av ladehastighetene til Zeekr 7X for her er nemlig 480 kW oppgitt makseffekt. Infrastrukturen i Norge er riktignok ikke helt klar for slike effekter, og det finnes kun et fåtall ladere som leverer inntil 400 kW. Vi lader denne gang ved en IONITY lader som maks kan levere 350 kW. Det er varmt på sørlandet under testuken , og jeg får derfor beskjed i bilen at forvarming av batteriene ikke er nødvendig før lading.

 

 

Vi plugger som alltid i på 10 % og observerer at effekten her ganske raskt sprett opp i over 300 kW. Effekten topper på 357 kW, men det som imponerer mest er at den holder seg der over lengre tid. Etter kun 15 minutter hadde vi fått over 74 kWt, og kommet oss til 80 %. Det er minuttet raskere enn det Zeekr selv oppgir, og på grunn av nevnte utfordringer med infrastrukturen så oppgis 360 kW som maks i Norge. Da vi plugger ifra på 80 % så lader bilen med relativt vanvittige 219 kW, det er nærmest uhørt. Selvom det her er potensiale for enda raskere lading kan man jo lure på om det egentlig er nødvendig. Zeekr oppgit altså selv 16 minutter fra 10 % til 80 % ved en lader som leverer inntil 360 kW, og om dette ikke skulle være raskt nok for deg så oppgis det kun 13 minutter dersom du har det lille batteriet.

 

 

Komfort er nøkkelordet til Zeekr 7X og det leverer den så det monner på veien. Luftfjæringen sluker unna det som er av ujevnheter, kanskje er den til og med litt for myk. Komforten ødelegger noe for den sportslige og tighte følelsen man kanskje ønsker av en bil med de ytelsene man her har, for til aktiv kjøring så er den rett og slett for myk og snill. Joda, bilen har et voldsomt push med sine 630 hestekrefter, men samspillet mellom bilens vekt, understell og styring gjør at du ikke blir fristet til særlig aktiv kjøring. Er det nødvendigvis noe feil? Nei, dette er en familiebil, og appellerer nok neppe til dem som skal ha en sportsbil.

 

 

Assistentene som alle er standard gjør en veldig fin jobb uten å mase for mye, og her fungerer til og med filskifteassistenten meget bra. Betjeningene er enkle fra fysiske knapper på rattet og man lærer seg fort hvordan dette brukes. Alle ping-pong lyder skrus enkelt av via egen drop-meny fra toppen av skjermen. Skal jeg trekke på noe er det at dersom du kjører med en-pedals kjøring og samtidig aktiverer cruisekontrollen så blir bilen alt for nykkete når den skal justere hastigheten, da den kjører på med maks regenerering. Her må programvaren jobbes litt med.

 

 

Støynivået er behagelig lavt, selvom det i høy hastighet er noe dekkstøy. Sittekomforten er upåklagelig god på lengre turer, og lydanlegget spiller bra. Jeg var en tur i Gøteborg i løpet av testuken, og kombinasjonen av god rekkevidde, meget rask lading og komforten bilen tilbyr gjør at dette er en drømmebil på lengre turer. Som totalpakke leverer bilen meget bra, og selvom kjøredynamikken ikke er helt på linje med det tyskerne leverer er dette såpass bra at konkurrentene definitivt bør frykte denne.

 

 

Bilen starter på 539 900 kroner, da i utstyrsnivå Core, med batteriet på 75 kWt og bakhjulsdrift. For 589 900 kroner har du fremdeles bakhjulsdrift, men får da det store batteriet på 100 kWt / 95 kWt. Topputgaven som vi tester starter på 629 900 kroner – det er mye bil for pengene! Uavhengig av utstyrsnivå er utstyr som LED Matrix, varmepumpe, alle hjelpesystemer, 360 kamera, sotede ruter, panoramatak og eletrisk bakluke mm. Med andre ord er det lite du behøver å legge til.

 

 

Topputgaven Privilege gir deg adaptiv luftfjæring, kontrastfarget karrosseri, 21″ felger, ventilerte skivebremser og sort Nappa-skinn. Testbilen er utstyrt med en comfort-pakke som koster 20 000 kroner og som gir deg elektriske dører, ventilasjon, massasje og solgardiner bak. I tillegg har den en avansert cockpit-pakke hvor du finner Head-up, Zeekr sound system med 21 høytalere og en duftpakke – pakken koster 15 000 kroner.

 

 

Legger man så til hengerfeste, lakkfarge vinterhjul og gummimatter ender du på 757 000 kroner. Da begynner det å bli mye penger, men da har du en bil som har mer enn hva du egentlig behøver, så her er det penger å spare. Zeekr frister også med inntil 10 års garanti – det i seg selv er fort verdt noen kroner.

 

 

Det er nok dessverre for Zeekr mange som tenker at 700 000 kroner for en bil fra et ny-etablert bilmerke er i overkant risky og litt for mye, og den tankegangen kan jeg forstå. Men, Geely-gruppen som Zeekr er en del av er store og har merker som Volvo og Polestar under samme paraply, så utsiktene bør være gode. Skal man lykkes vil man måtte få landet avtaler med utsalgssteder over hele landet slik at folk får en tilknytning til merket og ikke minst at man ikke skal behøve å reise veldig langt for service når det behovet etterhvert dukker opp.

 

 

Takk til Zeekr Norge for lån av bil!

 

 

 

 

 

Annonse
Bilmerke:
Drivstoff: